În data de 10 iulie 2023, în intervalul orar 10:00-12:00, toți angajații din cadrul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) și ai Caselor de Asigurări de Sănătate (CAS) județene și Casa Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Singuranței Naționale și a Autorității Judecătorești au protestat prin întreruperea lucrului timp de 2 ore. În Maramureș, angajații CAS au ieșit în stradă, având în mâini pancarte pe care erau trecute diverse nemulțumiri, toate legate în special de salariile mici.
Blocul Național Sindical a anunțat că „principalul motiv al protestului este reprezentat de salariile foarte mici în raport cu responsabilitatea și complexitatea activității prestate, pierderea alarmantă a personalului calificat și reducerea drastică a numărului total de angajați, la nivel național, în ultimii ani, cu peste 1.000 de persoane dintr-un total de 4.000 de persoane. Situația a ajuns într-un punct în care concursurile de angajare nu mai atrag candidați întrucât salarizarea a devenit extrem de nemotivantă, în raport cu volumul uriaș de muncă.
În vederea decontării, se verifică aproximativ 8.500.000 de certificate medicale, 54.000.000 de rețete și 5.700.000 de bilete de trimitere către laboratoare, se decontează 113.000.000 de servicii de medicină primară, 37.000.000 de consultații în ambulatorii clinice și 8.000.000 de servicii medicale spitalicești. Programul Național de Sănătate asigură tratamentul pentru 2.000.000 de bolnavi gravi, iar bugetul gestionat de CNAS se ridică la suma de 54 miliarde de lei, cel mai mare din țară din sistemul public.
În aceste condiții, în ultimii ani, numărul posturilor ocupate în sistemul de asigurări de sănătate public s-a redus de la 4.028 la doar 2.815, din cauza salariilor foarte mici în raport cu volumul, complexitatea și responsabilitatea activității”, precizează BNS.
Acțiunile de protest vor continua și în perioada care urmează, dacă autoritățile nu decid majorarea salariilor acestor angajați: „Atragem atenția că întârzierea rezolvării problemelor și întreruperea activității prin declanșarea conflictului de muncă va avea următoarele consecințe:
Nedecontarea prestațiilor medicale ale furnizorilor de servicii medicale (spitale, laboratoare, etc.) va genera tensiuni sociale majore, prin neplata salariilor personalului angajat, al voucherelor de vacanță, etc., și va pune în pericol continuitatea tratamentelor pentru pacienții cronici, inclusiv pentru beneficiarii programelor naționale de sănătate, pentru care medicația este vitală.
Serviciile furnizate de angajații CAS, cum ar fi eliberarea formularelor, cardurilor naționale/europene, procesarea cererilor pentru dispozitive medicale și eliberarea adeverințelor, nu vor putea fi prestate.
Cererile de recuperare a sumelor reprezentând concedii medicale depuse de angajatori nu vor fi plătite”.
„Azi avem un protest din partea angajaților CAS Maramureș, în intervalul 10-12.00, însă după ora 12.00 programul de activitate al instituției va fi unul normal. Toate cererile care au fost depuse în intervalul orar 10-12, pe perioada protestului, vor fi soluționate în cursul zilei de azi, chiar dacă asta va însemna lucru peste program. Ne dorim să nu existe disfuncționalități și sincope, iar asigurații și furnizorii de servicii medicale să ne înțeleagă și pe noi”, a declarat jurist Claudia Ganea, purtător de cuvânt al CAS Maramureș.
Dragoș HOJDA