Avocatul sighetean Daniela Onița-Ivașcu atrage atenția asupra necesității modificării legii, în cazul instituirii ordinelor de protecție pentru victimele unor violențe. Ivașcu solicită parlamentarilor maramureșeni să se folosească de atribuțiile legale ce le revin, pentru a schimba actul normativ și a veni în sprijinul părților implicate.
Context
Conform textului de lege, revocarea unui ordin de protecție poate fi cerută doar de persoana împotriva căreia s-a dispus măsura. Adică, agresorul. Durata maximă pentru care poate fi instituit ordinul de protecție este de 12 luni, însă perioada de timp respectivă poate fi și mai mică, instanța de judecată fiind cea care decide în acest sens.
În mod absolut paradoxal, în cazul în care părțile se împacă, ordinul de protecție nu poate fi revocat decât dacă el este dispus pe perioada maximă de 12 luni. Dacă durata sa este mai mică, nu se poate. Cu toate că până și victima este de acord cu ridicarea ordinului de protecție.
Caz concret
Într-o speță întâlnită de avocatul sighetean, ordinul de protecție era emis pe o perioadă mai mică de 12 luni, respectiv 6 luni. Între timp, a intervenit împăcarea părților. Agresorul s-a adresat instanței, însă acțiunea a fost respinsă, chiar dacă a intervenit împăcarea părților și exista acordul victimei în acest sens.
”Acordul victimei pentru înlăturarea ordinului de protecție dispus pentru protejarea integrității sale fizice și psihice nu este suficient, deoarece în cazul respectiv ordinul era emis pe o perioadă de 6 luni și nu de 12 luni. De multe ori voința părților, care în cazul meu s-au împăcat, sau chiar și buna credință a magistratului nu sunt suficiente, din cauza textului de lege.”
Daniela Onița-Ivașcu
Soluția
Revocarea ordinului de protecție să nu depindă de durata pentru care s-a dispus.
”Este necesară modificarea legii (nr 217/2003, art. 49, al. 1, n.red.), astfel încât revocarea ordinului de protecție să nu se raporteze la un anumit termen. Rog parlamentarii de Maramureș să intervină pentru a modifica dispozițiile art. 49, astfel încât voința părților să aibă un cadru legal în care să se manifeste. Asta ar însemna normalitatea”.
Daniela Onița-Ivașcu
Mesajul către demnitarii maramureșeni
”Dragi parlamentari, vă rog să nu uitați că atât magistrații, cât și avocații, atunci când au în fața lor un dosar, nu au simple adrese, simple solicitări sau dorințe, ci au în față destinele unor oameni. Îmi doresc ca intervenția mea să fie tratată cu seriozitate și responsabilitate de parlamentarii de Maramureș, indiferent de culoarea lor politică”, conchide Ivașcu, într-un material VIDEO postat pe rețeaua de socializare Facebook.