“În luna februarie, într-o sesiune de audiențe, am stat de vorbă cu un cetățean al orașului Baia Mare care mi-a adus la cunoștință nemulțumirea sa legată de zgomotul produs de utilajele care dispersau zapada colectata de pe străzile orașului în apa râului Săsar de pe o rampă improvizată. Nerespectarea liniștii publice într-un interval de timp nepotrivit, a deranjat băimarenii din imediata apropiere, fapt care m-a determinat să transmit o serie de sezizări intituțiilor abilitate, respectiv Direcția de Sănătate Publică Maramureș, Inspectoratul de Stat în Construcții și Poliția Locală Baia Mare în vederea obținerii de informații legate de cunoașterea și respectarea legislației în vigoare.
Subiectul s-a aflat în continuare pe masa mea de lucru, iar saptamana aceasta am luat în discuție în cadrul Comisiei Economice Industrii și Servicii din care fac parte, proiectul legislativ pentru modificarea și completarea Legii nr. 121/2019 privind evaluarea și gestionarea zgomotului ambiant. Împreună cu colegii mei, membrii ai aceleiași comisii, am analizat proiectul de lege și am hotărât în unanimitate de voturi adoptarea Avizului Favorabil. Proiectul legislativ este inițiat de Guvernul României, face parte din categoria legilor organice și după ce a trecut prin toate comisiile permanente ale Senatului, acesta fiind prima cameră sesizată, a obținut avize favorabile din partea celor 4 comisii care au analizat proiectul” – informație transmisă de către senatorul de Maramureș Dan Ivan, biroului său de presă.
Această lege este în vigoare din data de 26 iulie 2019, iar în data de 8 martie 2022 Parlamentul, în scopul îmbunătățirii calității vieții cetățenilor, a adoptat varianta modificată și completată a legii. O multitudine de articole au fost modificate și completate, însa printre acestea se remarcă introducerea unor senzori de măsurare a zgomotului în unele localități și municipii, printre care și Baia Mare.