Occidentul „se joacă cu focul”, a declarat duminică şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov, după ce SUA au dat undă verde livrărilor viitoare de avioane de luptă F-16 către Kiev, şi a denunţat „o escaladare inacceptabilă”, informează AFP, transmite AGERPRES.
„Înseamnă să te joci cu focul. Nu încape nicio îndoială”, a declarat Lavrov într-un interviu pentru televiziunea rusă, un fragmentul al căruia a fost postat pe reţelele sociale ale jurnalistului care i-a luat interviul, Pavel Zarubin.
„Este o escaladare inacceptabilă” din partea „Washingtonului, Londrei şi sateliţilor lor din cadrul Uniunii Europene” care vor „să slăbească Rusia”, a subliniat Lavrov.
Potrivit lui Serghei Lavrov, prin livrările de arme moderne către Kiev, Occidentul vrea să-i „provoace (Moscovei) o înfrângere strategică” şi să „dezmembreze” Rusia, o retorică folosită în mod regulat de liderii ruşi.
Susţinătorii Kievului au refuzat timp de peste un an să furnizeze avioane de vânătoare armatei ucrainene, de teama unei escaladări a conflictului, însă SUA au dat în final undă verde pe 19 mai pentru autorizarea livrării acestor F-16 pe care Kievul le cerea mereu.
Aceasta reprezintă o turnură importantă în sprijinul occidental pentru Kiev, iar preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a calificat drept „istorică” această decizie.
Calendarul livrărilor de avioane F-16, de fabricaţie americană, şi numărul lor nu sunt în acest stadiu fixate, iar piloţii ucraineni trebuie să fie în prealabil instruiţi timp de mai multe luni pentru a învăţa să le manevreze.
Săptămâna trecută, preşedintele american Joe Biden a dat undă verde programelor de antrenament al piloţilor ucraineni pe F-16, iar omologul său ucrainean Volodimir Zelenski i-a dat asigurări că avioanele nu vor intra pe teritoriul Federaţiei Ruse.
Însă Ucraina doreşte să dispună de aceste avioane occidentale pentru a contracara puterea rusă în spaţiul aerian şi a lovi liniile din spate ale trupelor Moscovei, într-un moment în care Kievul susţine că a încheiat pregătirile înaintea unei contraofensive de amploare.
Occidentul afirmă că vrea să ajute Ucraina să învingă Rusia, dar a insistat în mod repetat că nu doreşte să declanşeze o confruntare directă între NATO şi Rusia.