Se anunță nopți geroase în Maramureș în zilele care urmează. Tocmai de aceea, avand în vedere prognoza meteorologică de răcire a vremii, ger și temperaturi negative, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență recomandă maramureșenilor să nu se expună la frig și să evite șederea îndelungată afară.
„Dacă sunt nevoiți să o facă, atunci trebuie să se îmbrace adecvat și să nu iasă din casă fără manuși, căciulă, fular, aosete groase (din bumbac sau lana). Încălțămintea trebuie să aibă talpa groasă și să fie bine captusită. O atenție deosebită trebuie acordată copiilor și persoanelor varstnice care pot prezenta probleme de sănătate și degerături ale mainilor și picioarelor în această perioadă. De asemenea, vantul acentuează senzația de frig. Persoanele cu afectiuni cardio-respiratorii reprezintă o altă categorie care trebuie să se ferească de ger. Expunerea indelungată la temperaturi extreme negative poate agrava aceste boli.
Trecerea bruscă de la ger la căldura poate favoriza apariţia şocului cardiac sau a accidentului vascular cerebral. Printre bolile provocate sau agravate de frig se mai numără bolile pulmonare și reumatismul. Nu se recomandă transportarea copiilor pe distanțe lungi în vehicule fără încălzire și nu trebuie să îi lăsați să aștepte sau să îi uitaţi in autovehicule parcate. Temperaturile negative extreme pot cauza persoanelor degerături, hipotermii sau boli respiratorii”, precizează Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Maramureș.
Ar fi important de precizat că dacă la vremea geroasă se adaugă fenomene ca umezeala, vantul sau alți factori, acest proces creste exponențial: „În acest context, medicii sfatuiesc populatia sa evite, in perioada cu ger persistent si temperaturi negative, consumul de bauturi alcoolice și recomandă o alimentaţie corectă bazata pe proteine, legume, fructe, respectiv consumarea de lichide în cantitate suficientă (apă, ceai, supă caldă). Evitaţi consumul de bauturi alcoolice. Alcoolul provoacă dilatarea vaselor de sange, ceea ce duce la cresterea circulatiei la nivelul pielii si pierderea caldurii extrem de rapid”.
Dragoș HOJDA