Ministerul Afacerilor Interne avertizează populația cu privire la riscul de incendii în perioada sezonului rece. Având în vedere scăderea din ce în ce mai accentuată a temperaturilor, fapt ce impune folosirea diferitelor surse de căldură, Ministerul Afacerilor Interne transmite o serie de recomandări pentru populaţie, pentru evitarea incendiilor care se pot solda cu victime şi pagube materiale majore.
Prima regulă este să nu se folosească improvizaţii la instalaţiile de încălzire, în special la cele care funcţionează cu gaze naturale sau energie electrică, nu utilizaţi mijloace de încălzire defecte sau deteriorate, curăţaţi coşurile de fum înainte de folosirea sobelor sau a mijloacelor similare de încălzire, respectiv nu lăsaţi copiii să stea sau să se joace în apropierea mijloacelor de încălzire, în special a celor care produc flacără deschisă.
„Incendiile reprezintă un pericol major pentru viaţa şi integritatea persoanelor, iar utilizarea mijloacelor de încălzire cu defecţiuni reprezintă o sursă principală a acestor incendii. În luna octombrie 2022, peste 600 de imobile au fost afectate de incendii, la nivel naţional, iar în urma acestora 20 de persoane au decedat şi 32 au fost rănite. În context, amintim faptul că Ministerul Afacerilor Interne derulează, prin DSU şi IGSU, un proces de pregătire a populaţiei în cazul producerii unor situaţii de urgenţă. Caravana „Fii pregătit” şi Centrul mobil de instruire a populaţiei pentru răspuns la situaţii de urgenţă simulează modul de manifestare a incendiilor la locuinţă, a unui cutremur şi a fenomenelor meteo extreme.
Până la acest moment, la nivel naţional, 30.405 persoane au beneficiat de instruire în cadrul acţiunilor organizate în acest scop. De asemenea, vă reamintim că tot cu scopul de a preveni afectarea gravă a populaţiei în cazul producerii unor situaţii de urgenţă, Ministerul Afacerilor Interne utilizează sistemul RO-ALERT. De la începutul acestui an, la nivel naţional au fost transmise peste 2.740 de mesaje de avertizare”, arată MAI.
Dragoș HOJDA