- Publicitate -
Ad imageAd image

Autoritățile pregătesc schimbări ale Codului Rutier. Ce vor să facă acum

Ad imageAd image
Poliția Română a anunțat că în prezent se află în dezbatere publică un pachet legislativ, care cuprinde și modificarea cadrului normativ incident circulației rutiere, cu o serie de propuneri concrete, menite să creeze instrumente noi și să eficientizeze anumite mecanisme, în scopul întăririi siguranței pe drumurile publice.
„Aș aminti doar două dintre propuneri: instituirea unui mecanism similar celui aferent sistemului e-Sigur prevăzut de Legea nr. 383/2022, prin utilizarea capabilităților administrației publice locale pentru constatarea unor abateri grave la regimul rutier în vederea consolidării gradului de disciplină în trafic. Astfel, polițiștii rutieri vor avea posibilitatea să-și îndrepte atenția către acele fapte ce nu pot fi constatate cu sisteme fixe, precum conducerea autovehiculelor sub influența alcoolului și drogurilor, respectiv reglementarea posibilității ca polițistul rutier să poată constata anumite contravenții și cu ocazia verificării unei sesizări cu privire la o posibilă faptă de nerespectare a unei reguli de circulație a cărei producere a fost percepută de către un alt participant la trafic și surprinsă de acesta într-o înregistrare audio-video sau video, după caz. În acest context, implicarea societății civile în procesul de semnalare a unor abateri grave la regimul rutier va consolida gradul de disciplină în trafic”, a anunțat Poliția Română.
Recent a avut loc o conferință de presă legate de siguranța rutieră și măsurile care se iau la nivel național în acest sens. Știm că principalele cauze de producere a accidentelor rutiere grave, în primele 10 luni 2023, sunt viteza neadaptată la condițiile de drum – 545 de accidente, abaterile bicicliștilor – 505 accidente, traversarea neregulamentară a pietonilor – 418 accidente, neacordarea de prioritate pietonilor – 314 accidente, dar și neacordarea de prioritate vehiculelor – 313 accidente.

Tot în primele 10 luni din acest an au fost aplicate, în total, 1.669.045 de sancțiuni contravenționale de către structurile de poliție rutieră.

În urma măsurilor aplicate, au fost reținute 196.340 de permise de conducere și au fost retrase 73.154 de certificate de înmatriculare/înregistrare. Sancțiunile aplicate pentru combaterea principalelor 5 cauze generatoare de accidente rutiere reprezintă peste 46% din totalul acestora.
Dragoș HOJDA
Distribuie articolul
Adaugă un comentariu