Modul în care se face educație în școlile din România este din ce în ce mai problematic. Sunt tot mai mulți cei care consideră că elevul și părintele au mai multe drepturi decât profesorul, acesta din urmă fiind îngrădit din multe puncte de vedere. Nu îl poți exmatricula fiindcă școala pierde elevi, prin urmare se va închide, nu îl poți apostrofa că te trezești acuzat de agresiune verbală, dar elevul te poate înjura, te poate agresa sau scuipa sau alte lucruri care se întâmplă în școli, inclusiv în Maramureș și despre care nu se vorbește.
În 5 aprilie, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București au pus în mișcare acțiunea penală și au luat măsura reținerii față de un inculpat minor (în vârstă de 16 ani), cercetat pentru comiterea infracțiunilor de tentativă de omor calificat, port sau folosire fără drept de obiecte periculoase și tulburare a ordinii și liniștii publice.
„În baza mijloacelor de probă administrate, procurorii au reținut că la data de 05.04.2023, în jurul orei 12:30, în timp ce persoana vătămată, în vârstă de 26 de ani, profesoară la un liceu din munipiul București, începuse ora de predare la clasa a X-a și împărțea foile cu teste către elevi, în momentul în care a ajuns la banca inculpatului, acesta din urmă a lovit-o cu un cuțit în gât, provocându-i o plagă înjunghiată în regiunea cervicală anterioară. Inculpatul a premeditat săvârșirea faptei prin aceea că s-a interesat despre pedeapsa aplicabilă, a făcut planuri în legătură cu modul în care urma să acționeze și s-a înarmat cu un cuțit. Din modul în care a acționat, lovind victima cu o armă cu potențial letal într-o zonă vitală, rezultă că inculpatul a acceptat că acțiunile sale pot duce la decesul victimei, care nu s-a produs din hazard.
Inculpatul a purtat și folosit un cuțit într-o instituție de învățământ, iar prin violențele exercitate asupra persoanei vătămate în fața colegilor de clasă a tulburat ordinea și liniștea publică, provocând sentimente de teamă, indignare și insecuritate. Procurorii au sesizat judecătorul de drepturi și libertăți de la Tribunalul București cu propunerea de arestare preventivă a inculpatului pentru o perioadă de 30 de zile. Cercetările sunt continuate de Parchetul de pe lângă Tribunalul București și Direcția Generală de Poliție a Municipiului București – Serviciul Omoruri”, anunță Ministerul Public.
Dragoș HOJDA