Asociația procurorilor cere demisia de onoare a membrilor CCR care au votat pentru revocarea lui Kovesi: Curtea nu mai poate reprezenta „gardianul” respectării Constituției

Ad imageAd image

Asociația profesională a procurorilor (AMASP) solicită demisia de onoare a tuturor membrilor Curții Constituționale care au adoptat decizia prin care a fost validată propunerea ministrului Tudorel Toader de demitere a Laurei Codruța Kovesi.

„AMASP reliefează, totodată, importanța istorică a deciziei prin prisma concluziei potrivit căreia revocarea din funcție și motivele pe care s-a întemeiat nu pot fi conciliate cu importanța ce trebuie acordată funcției judiciare ca o ramură independentă a Statului și principiului independenței procurorilor, consacrat de multiple reglementări ale Consiliului Europei și internaționale, ca element cheie al menținerii independenței sistemului judiciar în ansamblul său. Or, revocarea din funcție a procurorului șef DNA a avut un efect disuasiv nu numai asupra sa, ci și asupra altor procurori și judecători, pe care această sancțiune extrem de severă, de natură a înfrânge în esența sa principiul independenței sistemului judiciar, i-a descurajat de a mai participa la alte dezbateri publice având ca obiect tocmai reforme legislative (par. 208, 209).

În lumina acestor considerente, AMASP solicită demisia de onoare a tuturor membrilor Curții Constituționale ce au adoptat decizia nr. 358 din 30.05.2018, fiind evident că în componența care a validat propunerea ministrului Tudorel Toader, Curtea nu mai poate reprezenta ”gardianul” respectării Constituției și a tratatelor internaționale la care România este parte.”, se arată într-un comunicat al Asociația profesională a procurorilor (AMASP)

Totodată, asociația solicită Guvernului revocarea lui Tudorel Toader din funcția de reprezentant național în cadrul Comisiei de la Veneția.

„De asemenea, solicităm Guvernului României declanșarea demersului de revocare a d-lui Tudorel Toader din funcția de reprezentant național în cadrul Comisiei de la Veneția, iar prin prisma obligativității de punere în executare a hotărârii CEDO, conform legii nr. 30/1994 de ratificare a Conventiei pentru apararea drepturilor omului şi a libertatilor fundamentale şi a protocoalelor aditionale la aceasta conventie, solicităm demararea tuturor modificărilor legislative necesare resetării din temelii a forului constituțional, pentru a nu mai permite, în viitor, printr-o distorsionare a textelor legii fundamentale, încălcarea drepturilor și libertăților individuale și vulnerabilizarea statului de drept”, arată AMASP.

Integral pe republica.ro

TAGGED:
Distribuie articolul
Adaugă un comentariu