Asociația Elevilor din Maramureș (AEM) nu este de acord cu ”tăierea” numărului de clase de la un liceu de elită pentru promovabilitatea unui liceu cu învățământ profesional și tehnic.
Luni, 18 ianuarie, prof. dr. Anca Hendea, inspectorul general județean, în urma unui interviu la presa locală, a prezentat planul de școlarizare a anului școlar viitor, care în momentul de față se află în analiză. Inspectorul general declară că se respectă Legea Educației Naționale și Legea 185 20/08/2020.
Legea 185 20/08/2020 pentru modificarea și completarea Legii Educației Naționale nr 1/2011, la art. 63, alineatul (1), litera d^1) ”învățământul de artă: clasa cuprinde în medie 14 elevi, dar nu mai puțin de 8 și nu mai mult de 25 și pot fi constituite din maximum 4 grupe. Grupa cuprinde în medie 6 elevi, dar nu mai puțin de 4 și nu mai mult de 10;”; la art. 63. alineatul (1), litera e) ”învățământul liceal și profesional: clasa cuprinde în medie 24 de elevi, dar nu mai puțin de 15 și nu mai mult de 30;”.
De asemena, la art. 63, alineatul (2), litera b) ”organizarea, reorganizarea, desființarea oricăror formațiuni de studiu, inclusiv cel simultan pentru forma de învățământ în limba maternă a unei minorități naționale existente, se pot realiza cu avizul conform al Ministerului Educației și Cercetării, Comisiei de învățământ și tineret a Consiliului Minorităților Naționale, aflat în coordonarea Departamentului de relații interetnice din cadrul Secretariatului General al Guvernului, și al organizației minorității naționale reprezentate în Parlamentul României;”.
Chiar dacă în Lege scrie că desființarea unor formațiuni de studiu (clase) se pot realiza cu avizul autorităților competente, AEM este de părere că la fel de simplu ar fi fost să se reducă nr de elevi dintr-o clasă și păstrarea aceluiași număr de clase pe generație.
”Desființarea formațiunilor de studiu din diferite Colegii Naționale și Licee teoretice din Maramureș a adus ravagii în rândul elevilor, profesorilor și părinților maramureșeni. Cei afectați direct de această realizare sunt elevii și profesorii, care cer explicații ISJ-ului pentru luarea acestei decizii.
Asociația Elevilor din Maramureș este de acord cu spusele doamnei Anca Hendea cu privire la egalitatea dintre liceele teoretice și cele profesionale și tehnice, dar nu ne putem permite ”desfigurarea” învățământului teoretic pentru a promova învățământul tehnic sau profesional”, precizează AEM.
Astfel, AEM solicită Consiliului de Administrație al Inspectoratului Școlar Județean să revizuie planul de școlarizare al anului școlar 2021-2022 în ideea în care ”tăierea” numărului de clase din liceele teoretice să fie un subiect trecut, înlocuit cu scăderea numărului de elevi dintr-o clasă și păstrarea numărului actual de formațiuni de studiu.
”Corectitudinea ar trebui să fie pe primul plan în luarea unor decizii cu privire la educație, astfel, în prezenta decizie corectitudinea este absentă și logica, de asemenea. Cu scăderea numărului de elevi într-o clasă ar scădea și rata de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2, nu ar mai exista nemulțumiri din partea elevilor și al profesorilor/directorilor și rata de abandon școlar ar fi mai redusă. Dacă am sta și am analiza fiecare detaliu, deciziile ar putea fi luate cu mai multă relevanță.” – Paula-Livia Buda, președinte AEM.
ZiarMM