Bunuri culturale mobile celtice din patrimoniul Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș (Baia Mare) pot fi admirate de câteva zile la Muzeul Național Roman din Roma (Italia) în cadrul expoziției „Dacia. L’ultima frontiera della romanità”.
Proiectul expozițional este conceput și coordonat de Muzeul Național de Istorie a României, sub egida Ministerului Culturii din România, fiind realizat în parteneriat cu Ambasada României în Italia, Ministerul Afacerilor Externe din România, Ministerul Culturii din Italia, Institutul Cultural Român prin Accademia di Romania.
Expoziția cuprinde 1000 de bunuri culturale de excepție din patrimoniul a nu mai puțin de 45 de muzee din țară și din Republica Moldova.
Cele șapte artefacte celtice din patrimoniul Muzeului din Baia Mare (aplică circulară, două cnemide de bronz, vârf de lance din fier, cămașă de zale din sârmă de fier, aplică de centură și brățară) aparțin Colecției Ciumești. Ele provin din mormântul unei căpetenii celtice descoperit la Ciumești (jud. Satu Mare) sunt datate în epoca La Tène, sec. IV-III î.Chr și au fost incluse, datorită unicității și realizării artistice, în expoziții tematice organizate în ultimii ani în Germania, Belgia, Spania.
Expoziția, care beneficiază de o punere în scenă cu totul specială, este cel mai mare și valoros proiect expozițional din ultimii 25 de ani dedicat civilizației geților și dacilor, celei romane precum și civilizațiilor primilor migratori în spațiul de la nord de Dunăre, în perioada cuprinsă între sec. VII a.Chr. și sfârșitul sec. VII p.Chr.
Versiuni ale expoziției au mai fost prezentate la Madrid (în 2021) și la București (în 2022), având foarte mare succes la public.
Intrarea este liberă pentru cetățenii din România și Republica Moldova pe toată durata expoziției, adică până în aprilie 2024!
ZiarMM