Arheologii au descoperit 83 de morminte din Egiptul Antic care au drept caracteristica faptul ca ramasitele omenesti nu erau puse in sarcofage ci in sicrie din lut, conform unui comunicat al Ministerului egiptean pentru Antichitati, a transmis Live Science, scrie Agerpres.
Optzeci dintre morminte provin din perioada civilizatiei Bhutto, sau a Egiptului de Jos, in prima jumatate a mileniului 4 i.Hr. Mormintele au fost descoperite cu ocazia unor sapaturi arheologice derulate in guvernoratul Dakahlia din nordul Egiptului, in apropierea Marii Mediterane.
Echipa a descoperit si trei morminte din perioada Naqada III, ce a durat din aproximativ 3200 pana in 3000 i.Hr. Descoperirea acestor sicrie din lut, din perioada Naqada III, la Dakahlia este neobisnuita, conform lui Mostafa Waziri, secretarul general al Consiliului Suprem pentru Antichitati din Egipt. In alte parti ale Egiptului, in acea perioada, elitele erau ingropate in morminte facute din caramizi de argila sau in sicrie din lemn, in timp ce oamenii saraci erau ingropati direct in niste gropi putin adanci.
Cultura Naqada este foarte veche, chiar si dupa standardele egiptene. Ea dateaza din Epoca Bronzului, dinainte de instaurarea primei dinastii egiptene. Aceasta descoperire indica faptul ca, in aceasta regiune, au trait multi oameni in acea perioada de timp, conform lui Waziri, care se asteapta ca arheologii sa descopere si mai multe astfel de morminte in situl arheologic.
Mormintele excavate din perioada Naqada III contin tezaure de artefacte. Printre acestea se numara ceramica, obiecte decorative din scoici, diferite boluri pentru „kohl” – produsul cosmetic cu care egiptenii se dadeau in jurul ochilor, unelte din piatra, amulete si ornamente realizate din aur si pietre semipretioase.
Sursa foto: Ministry of Tourism and Antiquities / Facebook