O revizuire a unor studii realizate pe parcursul a 21 de ani a identificat o legatura intre masurile represive si crimele de pe piata drogurilor: inasprirea primelor atrage dupa sine o crestere a celor din urma.
Aplicarea masurilor legale si a actiunilor menite a descuraja piata drogurilor determina in realitate o crestere a episoadelor de violenta corelate acestui trafic. Este concluzia unui raport publicat de „International Centre for Science in Drug Policy (Icsdp)” in „British Medical Journal”.
Cu sediul in Canada, Centrul este alcatuit dintr-o retea de oameni de stiinta si specialisti in imbunatirea conditiilor de trai ale populatiilor din zonele afectate de traficul de substante stupefiante, care si-au propus sa furnizeze date concrete pentru identificarea celor mai eficiente politici de combatere a acestui fenomen.
Cercetatorii de la Icsdp au pornit initial de la premisa ca o investitie mai mare in resurse menite a stopa comertul cu droguri corespunde unuei diminuari a actelor de violenta asociate acestuia; apoi insa, examinand o perioada de timp de 21 de ani, ei au identificat 15 studii stiintifice pe aceasta tema, dintre care 13 americane si 2 australiene.
Studierea materialului adunat le-a demolat specialistilor teoria initiala: in 13 studii era evidentiat un impact negativ al aplicarii unei legislatii dure impotriva cartelurilor drogurilor asupra criminalitatii.
Cum se explica acest fapt? De exemplu, potrivit cercetatorilor, arestarea figurilor-cheie de pe piata drogurilor poate crea „viduri de putere” si declansa o accentuare a violentei printre cei interesati sa ocupe pozitiile respective. Si asta si pentru ca politica prohibitionista a contribuit la transformarea traficului de stupefiante intr-o piata cu o valoare de 320 miliarde de dolari anual, dupa cum arata o estimare a Natiunilor Unite.
Realitatea este ca, a explicat Evan Wood, coordonatorul raportului, unei substante declarate ilegala ii creste valoarea vertiginos, si acest fapt alimenteaza profiturile, atat de tentante pentru criminalitatea internationala.