Un număr de 499 declaraţii privind compensaţia la carburanţi în sumă totală de 174,52 milioane de lei, aferente activităţii economice din luna iulie 2022, au fost depuse până la 25 august, a anunţat vineri preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Lucian Ovidiu Heiuş, în cadrul unei conferinţe de presă, informează AGERPRES.
„Ştiţi că s-a introdus acea declaraţie specială. Se compensează. Acesta a fost efortul pe care statul l-a făcut la prima declarare şi ni s-a părut normal ca să ştie pentru că nu e o sumă mică. Au fost multe dezbateri când s-a mers pe această compensare, 25 de bani statul român, 25 de bani agentul economic care a fost de acord să intre în acest sistem de compensare. Vedeţi, el funcţionează. Deja s-au depus primele declaraţii, s-au făcut primele compensări. Este un lucru bun şi cred că toţi ştim că preţul la combustibil a scăzut un pic şi prin acest acest lucru. Făcusem la un moment dat un calcul pentru că toată lumea întreba cât îi. Păi la un plin pe care îl faci u undeva la 40 de lei, 40 de lei şi un pic o economie. Este mult sau este puţin aia decide fiecare dintre noi, dar este o economie. Şi noi ca stat ne respectăm angajamentul pe care l-am făcut către agenţii economici care au intrat în acest mecanism şi deja el funcţionează”, a spus Lucian Ovidiu Heiuş.
Potrivit ANAF, această declaraţie se completează şi se depune de către operatorii economici care comercializează benzină şi motorină către clienţi finali, care acordă o reducere de preţ şi beneficiază de o compensare de la bugetul de stat.
Compensarea este aferentă reducerii acordate potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.106/30.06.2022 pentru susţinerea acordării de reduceri ale preţurilor la benzină şi motorină şi pentru modificarea art.18 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.41/2022 pentru instituirea Sistemului naţional privind monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri cu risc fiscal ridicat RO e-Transport.
Declaraţia privind compensaţia la carburanţi se completează cu ajutorul programului de asistenţă şi se transmite prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, în conformitate cu prevederile legale în vigoare. Se depune la organul fiscal competent pentru administrarea creanţelor fiscale datorate de către operatorul economic, iar termenul de depunere este până la data de 25 a lunii următoare celei în care s-a acordat reducerea către clienţii finali.