- Publicitate -
Ad imageAd image

Apocalipsa saraciei, in 2011 – Indemnizatiile pentru mame vor fi reduse, taxele auto si accizele se vor mari

Ad imageAd image

Anul 2011 va incepe cu noi scumpiri, cauzate de majorarea accizelor, taxe de poluare auto mai mari, indemnizatii pentru cresterea copilului reduse, contributii la asigurarile de sanatate pentru pensiile de peste 740 lei, dar si recuperarea a 15% din taierile operate in sistemul bugetar si majorarea salariului minim brut la 670 de lei.

Astfel, de la 1 ianuarie, accizele la benzina fara plumb si motorina vor fi majorate cu peste 3%. Acciza la benzina fara plumb va creste de la 452 euro pe tona la 467 euro pe tona (plus 3,3%), iar cea la motorina se va majora de la 347 euro pe tona la 358 euro pe tona (plus 3,17%).

Acciza pentru benzina cu plumb va ramane nemodificata, la fel si accizele pentru alcool si bauturile alcoolice. Si accizele la tigari si cafea ar urma astfel sa creasca.

Taxa de poluare auto va creste, de la 1 ianuarie 2011, in medie, cu 45-50%, in functie de vechime si puterea masinii. Modificarile taxei auto prevad aplicarea acesteia de la 1 ianuarie 2011 si pentru masinile Euro 5, cuantumul taxei fiind intre 40 de euro, pentru o masina cu motor de 1.100 cmc si o vechime de doi ani, si 1.867 euro, in cazul unei masini noi de 4.200 cmc.

In ceea ce priveste indemnizatia pentru cresterea copilului, parintele va putea sa aleaga intre durata de un an a concediului maternal, cu o indemnizatie intre 600 si 3.400 de lei, si durata de doi ani a concediului, dar cu o indemnizatie plafonata la 1.200 de lei.

Vor opta pentru una dintre cele doua variante parintii care vor avea copii incepand cu ianuarie 2011, cei pentru care indemnizatia si concediul maternal sunt in derulare nefiind afectati de schimbarile anuntate.

O prima varianta prevede o durata a concediului maternal de un an, cu o indemnizatie al carei plafonul minimal este de 600 de lei, iar cel maximal de 3.400 de lei, la care se adauga o prima de 500 de lei pentru parintii care se vor intoarce la munca in intervalul primelor 12 luni.

De asemenea, exista posibilitatea de a-si lua concediu fara plata pana la 24 de luni. Cea de-a doua varianta presupune o durata de doi ani, dar valoarea indemnizatiei va fi cuprinsa intre 600 de lei si 1.200 de lei.

Potrivit datelor furnizate de Ministerul de Finante, impactul bugetar al acestei masuri pentru anul 2011 va fi de aproximativ 100 de milioane de lei, dar pentru anul 2012 Ministerul de Finante se asteapta ca statul sa cheltuiasca mai putin cu aproximativ 500 de milioane de lei.

Tot din 2011, microintreprinderile vor putea opta pentru sistemul de impozitare de 3% din veniturile obtinute, ca alternativa la impozitarea cu 16% a profitului.

Pentru a putea opta pentru acest sistem, o firma trebuie sa aiba intre unu si noua salariati si o cifra de afaceri de cel mult 100.000 de euro in anul anterior.

Nu vor putea opta pentru acest sistem microintreprinderile care obtin venituri din activitati bancare, asigurari, jocuri de noroc, precum si din consultanta si management.

Impactul bugetar in cazul in care toate microintreprinderile ar opta pentru acest sistem ar fi unul pozitiv, de circa 100 de milioane lei.

O alta modificare importanta a Codului Fiscal prevede impozitarea veniturilor nedeclarate ale persoanelor fizice, a caror natura nu poate fi cunoscuta in momentul controlului efectuat de Fisc.

Aceste venituri vor fi estimate prin metode indirecte, prin metoda cheltuielilor efective si metoda fluxurilor financiare. Vor fi verificate persoanele cu venituri foarte mari, urmarindu-se elementele de crestere a averilor, cheltuielile efectuate in raport cu veniturile declarate.

Fiscul va impozita cu 16% diferenta dintre cheltuielile efective ale acelei persoane si veniturile declarate, doar daca aceasta diferenta este mai mare de 10% fata de ce s-a declarat sau depaseste 50.000 de lei.

Daca diferenta este mai mica de 10% sau este sub 50.000 de lei, procedura de verificare este inchisa.

Guvernul a mai decis ca, din 2011, pensionarii cu venituri peste 740 de lei sa achite contributia la asigurarile de sanatate in cuantum de 5,5%.

Impactul financiar al acestei masuri este estimat la 1,4 miliarde de lei. Ministrul de Finante, Gheorghe Ialomitianu, a declarat, pe 7 decembrie, ca Guvernul nu ia in calcul nici acum si nici in viitor impozitarea pensiilor sub 1.000 de lei.

In anul 2011, salariul minim brut pe tara va fi de 670 de lei, iar salariile de baza in sectorul public vor creste cu 15 la suta, dar raportat la nivelul diminuat din luna octombrie 2010.

Personalul platit din fonduri publice se reincadreaza, incepand cu 1 ianuarie 2011, pe clase de salarizare, pe noile functii, gradatii si grade prevazute de legea-cadru, in raport de functia, vechimea, gradul si treapta avute de persoana reincadrata la 31 decembrie 2010.

Sumele corespunzatoare premiului anual pentru 2010 nu se mai acorda incepand cu luna ianuarie 2011, acestea fiind avute in vedere la stabilirea majorarilor salariale ce se acorda in anul 2011 personalului din sectorul bugetar.

In anul 2011, munca suplimentara efectuata peste durata normala a timpului de lucru de catre personalul din sectorul bugetar incadrat in functii de executie sau de conducere, precum si munca prestata in zilele de repaus saptamanal, de sarbatori legale si in celelalte zile in care, in conformitate cu reglementarile in vigoare, nu se lucreaza, in cadrul schimbului normal de lucru, se va compensa conform Codului Muncii numai cu timp liber corespunzator.

In anul 2011, ordonatorii de credite nu vor acorda premii.

Pe de alta parte, incepand din luna ianuarie, angajatorii vor fi obligati sa depuna in format electronic statele de plata la Inspectia Muncii.

Astfel, angajatorii vor mai putea depune pana la finalul lunii ianuarie 2011 statele de plata in format de hartie referitoare la luna decembrie 2010, insa pentru lunile urmatoare vor fi nevoiti sa treaca la formatul electronic.

agerpres

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu