- Publicitate -
Ad imageAd image

Apare SUMAL 3.0 – Ce noutăți aduce acesta. Cum se va face monitorizarea transporturilor de lemn

Ad imageAd image
Ad imageAd image

Apare Sumal 3.0. Anunțul a fost făcut de către ministrul mediului, Mircea Fechet, care a anunţat ieri, 29 ianuarie, lansarea în consultare publică a proiectului de OUG privind dezvoltarea SUMAL 3.0, program unic în Europa, care monitorizează în timp real trasabilitatea masei lemnoase pe teritoriul României.

„Printre noutăţile SUMAL 3.0 se numără evoluţia tehnologică a sistemului informatic, regândirea modului de preluare a avizului de pe un dispozitiv mobil pe altul, introducerea unor dispozitive mobile pentru utilizatori care să fie dedicate exclusiv aplicaţiei SUMAL şi care vor avea în permanenţă conexiunea la date şi GPS pornită. De asemenea, pe toate mijloacele de transport înscrise în SUMAL vor fi montate  dispozitive de localizare în timp real, care nu vor putea fi manipulate de utilizatori.

SUMAL 2.0 a fost cel mai bun lucru care se putea întâmpla vreodată pentru pădurile din România. Spun asta pentru că acest sistem a schimbat total modul de supraveghere a tăierilor din pădurile ţării, dar şi a transporturilor de material lemnos pe drumurile României. De trei ani încoace, totul este digitalizat, totul este raportat în timp real în sistem, iar orice activitate care implică pădurile din România (exploatare, transport, depozitare) este dependentă 100% de SUMAL. Cu SUMAL 2.0 nu doar că ştim dinainte unde vor avea loc exploatări forestiere, dar ştim cu exactitate şi când se vor întâmpla acestea! De când funcţionează sistemul SUMAL 2.0 au fost generate în medie 14.200 de avize pe zi. Asta înseamnă circa 5,14 milioane de avize pe an şi 15,63 de milioane de avize în cei trei ani de funcţionare”, a subliniat ministrul mediului, apelor şi pădurilor, Mircea Fechet în cadrul unei conferințe de presă.

Proiectul este finanţat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă și are 3 componente diferite interconectate între ele şi cu viitorul SUMAL 3.0: monitorizarea prin intermediul imaginilor satelitare, supravegherea prin intermediul unui sistem de camere video, monitorizarea fondului forestier utilizând senzori LiDAR.

„Prin faptul că echipa de dezvoltare de la STS a utilizat tehnologii moderne, de tip open-source, în dezvoltarea SUMAL 2.0, a generat o economie la bugetul de stat de aproximativ 12 milioane de euro. Astfel că, în proiectarea noului sistem, vom menţine modelele de bună practică. SUMAL 3.0 înseamnă upgrade pe tehnologii, putere mai mare de procesare, eficienţă a resurselor, o interacţiune mai bună a utilizatorilor cu aplicaţia şi posibilitatea de a integra alte iniţiative ale ministerului care vor conduce la protejarea mediului înconjurător. SUMAL este una dintre componentele de transformare digitală a României, alături de celelalte aplicaţii de utilitate publică despre care auzim tot mai des în ultimii ani că trebuie să fie interoperabile. Iar acesta va fi rolul Cloud-ului Privat Guvernamental al României: va oferi posibilitatea să avem sisteme informatice interoperabile, standardizate, sigure şi eficiente pentru cetăţean”, a punctat directorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, General ing. Ionel-Sorin Bălan.

„Rata de identificare a tăierilor ilegale prin sunat la 112 s-a îmbunătăţit considerabil şi este un proiect al tuturor. Nu ne dorim să monitorizăm doar tăierile ilegale, ci şi modul în care pădurile României se dezvoltă. Şi vă asigur că mai avem încă păduri, asta ca să răspundem îngrijorărilor nelegitime că ne-am pierdut toate pădurile României! Pentru că 14.000 de avize pe zi, înseamnă 14.000 de avize legale de lemn, şi nu cred că trebuie să uităm lucrul acesta. România are încă păduri bine întreţinute, cu toate provocările pe care le avem cred că putem veni cu bune practici şi pentru alte ţări”, a precizat secretarul de stat din cadrul MMAP, Ionuţ-Sorin Banciu.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
- Advertisement -
Adaugă un comentariu