Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) a anunţat, luni, că a transmis mai multe amendamente la proiectul legii a bugetului de stat pe 2021, care privesc transportul, fondul de burse, subvenţia pentru cămine şi cantine, finanţarea activităţilor Centrelor de Consiliere şi Orientare în Carieră (CCOC).
„ANOSR a venit cu o serie de propuneri relevante pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii studenţilor, însă doar una (taberele studenţeşti) dintre aceste propuneri se regăseşte în proiectul bugetului de stat, deşi impactul bugetar al principalelor solicitări punctuale este redus, în valoare de 359.122.677 lei sau 0,0321% din PIB”, se arată într-un comunicat de presă al organizaţiei transmis AGERPRES.
Primul amendament depus vizează dreptul studenţilor de a călători gratuit cu transportul feroviar, la clasa a II-a. ANOSR transmite că va milita la nivelul Parlamentului pentru admiterea oricărui amendament care îmbunătăţeşte, din perspectiva studenţilor, facilitatea în forma modificată de Guvern.
Potrivit organizaţiei, bursele reprezintă o măsură importantă „de stimulare” a rezultatelor academice şi de sprijin pentru studenţii din medii socio-economico defavorizate. „Amendamentul are rolul de a asigura fondurile necesare pentru creşterea cuantumului minim al unei burse de la 580 de lei la 700 de lei şi pentru a acoperi creşterea burselor de care beneficiază bursierii statului român, etnici români de pretutindeni, al căror cuantum a rămas neschimbat din anul 2008 şi reprezintă în medie aproximativ jumătate din bursele de care beneficiază studenţii români”, se arată în comunicat.
Cel de-al treilea amendament propus priveşte subvenţia pentru cămine-cantine, despre care studenţii spun că, deşi a crescut în ultimii ani, majorarea este „nesemnificativă” raportat la realităţile economice actuale. „Prin comparaţie, în 2020, subvenţia acordată reprezintă doar 32,67% din valoarea indexată acordată în anul 2008”, se explică în comunicat.
ANOSR mai solicită finanţare pentru CCOC, care au scopul de a asigura dreptul studenţilor la consiliere în carieră şi consiliere psihologică gratuită, însă nu au personal calificat şi dotări adecvate prin raportare la numărul de studenţi deserviţi. „Sunt insuficient finanţate şi impactul activităţilor acestora este limitat, în ciuda micilor progrese din ultimii ani”, se susţine în comunicatul citat.
Alte două amendamente vizează accesul la resursele educaţionale din cadrul Bibliotecilor Central Universitare şi Programul naţional „Tabere Studenţeşti”.
„ANOSR a demonstrat, prin taberele organizate, importanţa acestor forme de sprijin pentru studenţi, taberele fiind, de asemenea, una dintre principalele modalităţi de recompensare a performanţei studenţilor din România. Proiectul bugetului de stat pentru anul 2021 prevedea iniţial 0 lei la acest capitol. Apreciem faptul că situaţia s-a remediat şi proiectul asumat de Guvernul României prevede 9 milioane de lei pentru taberele studenţeşti, cea mai mare valoare din ultimii ani. Am semnalat faptul că, în ipoteza în care taberele nu pot fi organizate din cauza contextului pandemic, sumele trebuie să păstreze cât mai mult destinaţia iniţială, fiind alocate către activităţi studenţeşti”, susţin studenţii. A