În acest an se împlinesc 90 de ani de cand a luat naștere Rezervația Naturală Pietrosu Mare, ocazie cu care va fi implementat un proiect în perioada mai-septembrie de către cei de la Asociația ECO RODNA. Proiectul are un buget total în valoare de 39.973 lei, din care 34.973 lei fiind contribuția finanțatorilor. Activitățile vor fi desfășurate în cadrul unui parteneriat din care fac parte, printre alții, Administrația Parcului Național Munții Rodnei (Rezervație a Biosferei) și Asociația Rădăcinilor Străbune din Maramureș.
Coordonatorul acestui proiect, biolog Claudiu Iușan, precizează că proiectul vizează celebrarea a 90 ani de existență a nucleului Rezervației Biosferei Munții Rodnei (Pietrosu Mare, 1932) prin instruirea a 40 de tineri în antreprenoriat axat pe valorificarea resurselor naturale și promovarea turistică a peisajelor montane excepționale sub forma unui traseu cicloturistic pe Valea Cormaia. Printre altele, se dorește organizarea unei tabere Junior Ranger axate pe stimularea antreprenoriatului prin ateliere de confecționare a suvenirurilor din resurse naturale valorificabile din Rezervația Bosferei Munții Rodnei și dotarea punctului de informare din localitatea Rodna, respectiv muzeul din sediul Administrației Parcului Național Munții Rodnei, implicarea tinerilor voluntari în marcarea și interpretarea unui traseu cicloturistic pe ”Valea Cormaia – Raiul cascadelor” (15 km) sau promovarea utilizării resurselor naturale valorificabile din Rezervația Biosferei Munții Rodnei prin elaborarea unui minighid de utilizare a plantelor tinctoriale ”Trăistuța cu plante tinctoriale din Rezervația Biosferei Munții Rodnei”.
În Maramureș va fi o vizită de studiu cu elevi la meșterii populari din Călinești, respectiv o tabără de confecționare suveniruri cu elevi din jurul parcului.
Dragoș HOJDA