- Publicitate -
Ad imageAd image

ANI – sistemul PREVENT: 15 avertismente de integritate in valoare de 4 milioane euro emise in perioada octombrie-decembrie 2019

Ad imageAd image

Agentia Nationala de Integritate informeaza ca, in perioada octombrie – decembrie 2019, prin sistemul informatic PREVENT au fost prevenite 15 conflicte de interese, in valoare de 4 milioane de euro.

Potrivit unui comunicat al ANI transmis joi AGERPRES, in perioada octombrie – decembrie 2019, Agentia Nationala de Integritate a analizat prin intermediul sistemului informatic PREVENT, in vederea prevenirii conflictului de interese, un numar de 6.233 de proceduri de achizitie publica.

Dintre acestea, aproximativ 15% se refera la contracte finantate din fonduri europene. Totodata, aproximativ o treime din totalul procedurilor contin 24.499 de contracte subsecvente (loturi).

ANI precizeaza ca, in aceeasi perioada, au fost emise 15 avertismente de integritate, in valoare totala de 19,1 milioane lei (aproximativ 4 milioane de euro).

In analiza PREVENT au fost luate in considerare date si informatii cu privire la 1.505 autoritati contractante, 7.226 de operatori economici si 143.969 de persoane, reprezentanti ai institutiilor publice si ai ofertantilor.

*** Rezultate pe anul 2019

In ceea ce priveste rezultatele pe anul trecut, in perioada ianuarie – decembrie, ANI a analizat, prin intermediul sistemului informatic PREVENT, in vederea prevenirii conflictului de interese, un numar de 21.364 de proceduri de achizitie publica.

Dintre aceste proceduri, aproximativ 16% se refera la contracte finantate din fonduri europene. Totodata, aproximativ o treime din totalul procedurilor contin 90.003 contracte subsecvente (loturi). In aceeasi perioada au fost emise 40 de avertismente de integritate in valoare totala de 618,9 milioane lei (aproximativ 129,5 milioane euro).

*** Rezultate in perioada 20 iunie 2017 – 31 decembrie 2019

Prin intermediul sistemului PREVENT, ANI a emis, in perioada 20 iunie 2017 – 31 decembrie 2019, 117 avertismente de integritate pentru potentiale conflicte de interese in proceduri de achizitie publica, in valoare totala de 1,16 miliarde lei (aproximativ 244,16 milioane euro).

Potentialele conflicte de interese semnalate de sistem se refera la proceduri de achizitie publica derulate de autoritati contractante reprezentand ministere, institutii publice de la nivel central si local, unitati administrativ-teritoriale, regii autonome, precum si companii/ societati comerciale la care statul este actionar majoritar.

Dintre acestea, in aproximativ 97% din cazuri, conducatorii autoritatilor contractante au inlaturat cauzele care generau conflictele de interese, iar in doua cazuri ANI a declansat din oficiu procedura de evaluare a conflictului de interese, intrucat aceste cauze nu au fost eliminate. In patru cazuri pentru care s-au emis avertismente de integritate, Agentia Nationala de Integritate va proceda la aplicarea art. 9 din Legea nr. 184/2016, in situatia in care nu vor fi inlaturate cauzele conflictului de interese.

In perioada de referinta, sistemul PREVENT a analizat, cu scopul de a detecta potentiale conflicte de interese, 43.008 proceduri de achizitie publica. Dintre acestea, aproximativ 8% se refera la contracte finantate din fonduri europene. Totodata, o treime dintre aceste proceduri contin un numar total de 193.272 contracte subsecvente (loturi).

In analiza PREVENT au fost luate in considerare date si informatii cu privire la 6.712 autoritati contractante, 35.126 operatori economici si 700.924 persoane distincte.

De asemenea, in 54 de situatii ANI a notificat Agentia Nationala pentru Achizitii Publice (ANAP) pentru posibile nereguli in procedurile de achizitie publica, rezultate in urma activitatii de analiza a PREVENT.

*** Sistemul PREVENT a fost lansat la sfarsitul lunii iunie 2017 cu scopul de a preveni conflictele de interese in procedura de atribuire a contractelor de achizitie publica prin instituirea unui mecanism de verificare ex ante, din perspectiva situatiilor care pot genera conflicte de interese in cadrul procedurilor initiate prin sistemul electronic de achizitii publice, astfel incat acestea sa fie inlaturate fara a fi afectate respectivele proceduri.

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu