Primul semnal negativ venit după ce voturile unora dintre români s-au îndreptat către suveraniști a fost cel primit din partea Fitch Ratings.
Agenția a menținut ratingul României pe termen lung în valută la „BBB minus”, iar în plus a coborât perspectiva atribuită de la stabilă la negativă. Următorul pas este trecerea obligațiunilor românești la categoria „junk investments”. Iar investitorii străini privesc deja cu reticență către economia românească.
Raportul Fitch explică faptul că „revizuirea perspectivei reflectă incertitudinile politice, care afectează perspectivele fiscale, un Parlament mai divizat, majorarea datoriei publice şi deficitul bugetar ridicat”.
Iar cum o veste neplăcută pare să nu vină niciodată singură, Eurostat a anunțat că România rămâne campioană la creșterea prețurilor, cu 5,4% în noiembrie.
Pe de altă parte, Valentin Lazea, economist șef al BNR, afirma, acum câteva luni, că în ceea ce privește cursul leu/euroacesta nu este apreciat „în termeni reali efectivi cu mai mult de 5%”. Declarație confirmată recent de guvernatorul BNR care a spus că „indicele cursului real efectiv al leului după unele date ar putea să arate o anumită supraevaluare, minoră, undeva sub 5%”.
În schimb, analiștii BCR văd leul supraapreciat cu 6-7% și anticipează „o depreciere treptată a leului nominal în timp, cu îmbunătățirea fundamentelor care să ducă moneda către valoarea ei justă”.
Aceasta ar însemna că totuși cursul euro ar trebui să fie la 5,23–5,33 lei, iar o decizie de a elibera presiunea din piață ne-ar duce acolo în scurt timp.
Miercurea trecută, cursul euro a atins minimul ultimelor șase luni, de 4,9684 lei, după decizia CCR de a anula alegerile prezidențiale. La jumătatea acestei săptămâni, media a fost stabilită la 4,9755 lei, iar tranzacțiile se realizau în culoarul 4,974-4,976 lei.
Miercurea aceasta, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, s-a oprit la 5,91%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a stagnat la 5,97%, iar cel la 12 luni la 6,02%.
Atenția piețelor a fost îndreptată către ședința de politică monetară a Fed, iar euro s-a stabilizat în jurul pragului de 1,05 dolari, în vreme ce cursul monedei americane a fost stabilit miercurea aceasta la 4,7397 lei
Cursul lirei sterline a atins joia trecută maximul istoric de 6,0336 lei, dar a scăzut la jumătatea acestei săptămâni la 6,0232 lei.
Banca Națională a Elveției a redus dobânda de la 1 la 0,5%, cea mai scăzută valoare din noiembrie 2022, iar cursul francului a crescut miercuri de la 5,2915 la 5,3041 lei.
Prețul gramului de aur a crescut marginal la jumătatea săptămânii la 403,6495 lei, în timp metalul galben fluctua între 2.641 și 2.652 dolari.
Bitcoin a atins lunea aceasta un maxim de 106.483 dolari, aprecierea criptomonedei fiind de circa 50% de la anunțarea victoriei lui Donald Trump la prezidențialele din SUA.
Analiza cuprinde perioada 11 – 18 decembrie
Sursa foto: pixabay.com
Citește și: ”Repere economice maramureșene 2024”: Breviarul care prezintă starea economică a județului