- Publicitate -
Ad imageAd image

Analiză financiară: Aurul a atins un nou maxim istoric

Ad imageAd image
Ad imageAd image

Miercurea aceasta, prețul gramului de aur a atins un nou maxim istoric de 410,6824 lei, la o săptămână de la precedentul record. Creșterea s-a datorat faptului că metalul galben a urcat la un nou maxim de 2.790,10 dolari/uncie, evoluție pusă pe seama dorinței investitorilor de a se proteja înainte de alegerile prezidențiale din Statele Unite.

În ultimii ani, multe bănci centrale și-au majorat achizițiile de aur pentru a se proteja în fața riscurilor inflaționiste, dar și dorința de a schimba rolul major al dolarului american în comerțul mondial.

Astfel, de curând, Banca Poloniei a anunțat că și-a majorat rezerva de aur la 400 de tone. La rândul ei, banca centrală a Indiei a precizat că deține în rezervele sale 854,73 tone metrice de aur, în timp ce rezervele oficiale de aur ale Chinei se ridicau în primăvară la circa 2.260 tone de aur. Statele Unite sunt cel mai mare deținător de aur cu 8.133 tone în rezervă.

Cursul euro este „ținut pe loc” de BNR, care monitorizează cu atenție piața valutară, pentru a evita a evita eventualele derapaje, într-o perioadă tensionată din punct de vedere politic, atât local cât și extern, dar și pentru a limita creșterea prețurilor.

Cursul euro a crescut de la 4,9735 lei, la jumătatea săptămânii trecute, la 4,9747 lei, și a fost stabilit miercurea aceasta la 4,9746 lei, iar tranzacțiile s-au realizat în culoarul 4,972 – 4,975 lei.

În data de 8 noiembrie se va desfășura ultima ședință de politică monetară a BNR din acest an. Opiniile sunt împărțite în ceea ce privește decizia care va fi luată de banca centrală, după ce rata inflației a fost 4,6% în septembrie, cel mai ridicat nivel din Uniunea Europeană. Până vinerea viitoare, indicii ROBOR nu vor cunoaște modificări de mari dimensiuni, la această evoluție un rol important revenind lichidității ridicate din piața monetară.

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a stagnat la 5,55%, valoare stabilită la începutul lui septembrie. O situație asemănătoare s-a regăsit și în cazul indicelui la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, care s-a consolidat la 5,59% iar cel la 12 luni s-a oprit la 5,64%.

În opinia analiștilor care au participat la sondajul CFA România din septembrie, indicele ROBOR la 3 luni ar urma să scadă în următoarele 12 luni la 5,12%.

Euro a scăzut miercurea trecută până la 1,0763 dolari, minimul ultimelor două luni și jumătate, și a crescut la jumătatea acestei săptămâni la 1,0808 – 1,0859 dolari, după ce s-a anunțat că inflația din Germania, locomotiva economică a zonei euro, s-a majorat în octombrie la 2,4%. Cursul monedei americane a scăzut de la 4,6113 la 4,5914 lei.

Miercurea aceasta euro s-a întărit atât față de francul elvețian, cât și de lira sterlină, a căror medie a coborât la 5,2958 lei, respectiv 5,9572 lei.

Afirmația făcută de un analist, conform căreia revenirea la funcția de președinte a lui Donald Trump ar aduce ar aduce o creștere de 10% a bitcoin, a adus majorări ale cotațiilor pentru toate criptomonedele.

La jumătatea acestei săptămâni, bitcoin a crescut la 72.758 dolari, aproape de maximul istoric de 73.797,98 dolari, atins în 11 martie. Ethereum s-a apreciat la 2.709 dolari.

Analiza cuprinde perioada 21 – 28 octombrie

Ziar Maramureș

Citește și: Analiză financiară: BNR ține-n frâu cursul leu/euro. Deficitul bugetar însă a depășit estimările pentru acest an

Distribuie articolul
- Advertisement -
Adaugă un comentariu