ANAF: Nu se calculeaza si nu se datoreaza dobanzi si penalitati de intarziere pentru obligatiile fiscale; se suspenda sau nu incep masurile de executare silita prin poprire a creantelor bugetare

Ad imageAd image

Pentru sustinerea mediului de afaceri Ministerul Finantelor si ANAF au stabilit o serie larga de masuri care vizeaza obligatiile fiscal, executarile silite, dar si renuntarea la propunerea de prorogarea termenelor de depunere a declaratiilor pentru programul de sustinere si garantare a creditelor pentru IMM-uri.

Anuntul a fost dat publicitatii printr-un comunicat de presa transmis de ANAF in care sunt prezentate aceste masuri, considerate proritare.

“Nu se calculeaza si nu se datoreaza dobanzi si penalitati de intarziere pentru obligatiile fiscale scadente incepand cu data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta si neachitate pana la 30 de zile dupa incetarea starii de urgenta. Aceste obligatii fiscale nu sunt considerate obligatii fiscale restante.

Se suspenda sau nu incep masurile de executare silita prin poprire a creantelor bugetare, cu exceptia executarilor silite care se aplica pentru recuperarea creantelor bugetare stabilite prin hotarari judecatoresti pronuntate in materie penala. Masurile de suspendare a executarii silite prin poprire asupra sumelor urmaribile reprezentand venituri si disponibilitati banesti se aplica, prin efectul legii, de catre institutiile de credit sau tertii popriti, fara alte formalitati din partea organelor fiscale.

Aceste masuri fiscale inceteaza in termen de 30 de zile de la incetarea starii de urgenta. Guvernul, in sedinta de miercuri, a decis adoptarea acestor masuri”, s-a precizat in comunicatul ANAF.

Termenele de depunere a declaratiilor pentru programul de sustinere si garantare a creditelor pentru IMM-uri au fost amanate.

“Avand in vedere ca Ministerul Finantelor Publice a lansat un amplu program de garantare si subventionare a creditelor pentru IMM-uri, in scopul de a sustine mediul privat si in special sectoarele lovite puternic de criza cauzata de virusul COVID-19, dar si masura de a rambursa cat mai urgent TVA pentru a asigura fluxul de capital, injectii de capital catre companii, iar pentru a beneficia de o rambursare companiile trebuie sa aiba o situatie fiscala actualizata, s-a decis renuntarea la propunerea de prorogare a termenului de depunere a declaratiilor.
Conducerea Ministerului Finantelor Publice si ANAF asigura contribuabilii ca toate cazurile exceptionale si argumentate de intarzieri in depunerea declaratiilor vor fi tratate cu toata deschiderea si indulgenta prevazuta de lege”, s-a aratat in acelasi comunicat.

Ordonanta de Urgenta nr. 29/2020 a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 230 din 21 martie 2020.

Ana AVRAM

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu