Alina Gorghiu: Peste 91.700 de dosare înregistrate la Serviciile de probaţiune, în primele zece luni ale acestui an

Ad imageAd image

riPeste 91.700 de dosare au fost înregistrate la Serviciile de probaţiune teritoriale, iar 55% din persoanele vizate au comis infracţiuni contra siguranţei circulaţiei pe drumurile publice, a afirmat, marţi, ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, informează AGERPRES.

„Mi-am dorit să îi cunosc pe profesioniştii care se asigură că sancţiunile şi măsurile penale neprivative de libertate sunt executate în comunitate în spiritul şi litera legii. Vorbesc despre reprezentanţii Serviciilor de probaţiune teritoriale din cadrul Direcţiei Naţionale de Probaţiune cu care m-am întâlnit azi (marţi – n.r.) la sediul Ministerului Justiţiei. Mă bucur că au participat toţi cei 42 de şefi ai structurilor judeţene din România. Munca lor nu este uşoară. În primele zece luni din 2023, 91.711 dosare au fost înregistrate la Serviciile de probaţiune teritoriale, dintre care 66.521 sunt dosare în lucru, iar 25.190 sunt dosare soluţionate. Aproape 55% din persoanele înregistrate au comis infracţiuni contra siguranţei circulaţiei pe drumurile publice, iar dintre acestea 24.107 persoane au săvârşit infracţiunea de ‘conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe'”, a precizat Alina Gorghiu, pe pagina sa de Facebook.

Ea spune că îşi doreşte ca proiectul de lege privind Statutul personalului de probaţiune să poată fi confirmat de votul Camerei Deputaţilor până la finalul sesiunii parlamentare.

„Cu o parte din personalul de probaţiune, am reuşit să mă văd la ei acasă, în cadrul celor 14 vizite de lucru pe care le-am făcut în teritoriu până acum. Munca pe care aceşti oameni o realizează, însă, are nevoie de un cadru legal mult mai stabil, mai predictibil şi îmi doresc ca proiectul de lege privind Statutul personalului de probaţiune să poată fi confirmat de votul Camerei Deputaţilor până la finalul sesiunii parlamentare. Sunt probleme de peste 10 ani care vor fi rezolvate prin acest act normativ”, a precizat ministrul Justiţiei.

Potrivit Alinei Gorghiu, probaţiunea contribuie decisiv şi la valorificarea socio-economică a infractorilor, prin faptul că aceştia au un rol social activ. „Vă dau un exemplu: un medic care intră în evidenţa probaţiunii şi îi este permis să îşi continue activitatea profesională poate fi trimis de DNP să susţină şi campanie de vaccinare în localităţile care nu au serviciile sanitare necesare”, arată ministrul.

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu