ALERTĂ – Țanțari cu virusul West Nile într-un județ din Romania. Doi oameni sunt la Terapie Intensivă

Ad imageAd image
Țanțari cu virusul West Nile într-un județ din Romania. Direcţia de Sănătate Publică Brăila este cea care a informat Instituţia Prefectului Judeţul Brăila cu privire la confirmarea a două cazuri de Meningită cu virus West-Nile la două persoane din judeţ.
Oficial știm că este vorba despre un bărbat, în vârstă de 71 ani, cu domiciliul şi expunerea în localitatea Gropeni, internat în data de 29 august 2022, şi de o femeie în vârstă de 86 ani cu domiciliul şi expunerea în municipiu, internată în data de 30 august 2022. Bărbatul a fost internat în Secţia Medicală a Spitalului Judeţean de Urgenţă, iar femeia la Secţia de Boli Infecţioase din cadrul aceleiaşi unităţi medicale. Ambii au fost transferaţi în A.T.I., cu o formă severă de boală, cu evoluţie nefavorabilă.
“Sunt primele două cazuri de meningită cu virusul West-Nile confirmate pe raza judeţului nostru în perioada de supraveghere iunie 2022 până în prezent. Imediat ce instituţia Prefectului Judeţul Brăila a fost informată cu privire la aceste două cazuri, am transmis o informare rapidă către toate UAT-urile de pe raza judeţului, odată cu setul de măsuri aplicabile în astfel de cazuri. Am discutat cu autorităţile publice locale despre situaţia înregistrată şi am primit asigurări că se vor aplica măsurile ce se impun. Imediat după informare, Primăria Municipiului Brăila a luat toate măsurile necesare limitării răspândirii acestui virus. De asemenea, mâine dimineaţă, la prima oră, am convocat şedinţa extraordinară a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă în vederea aprobării planului de măsuri privind combaterea răspândirii acestui virus”, a declarat prefectul judeţului Brăila Iulian TIMOFEI.
Populației i se recomandă, dată fiind situația, purtarea îmbrăcămintei cu mâneci lungi şi pantaloni lungi, dacă ieşim seara din locuinţe sau ieşim seara în parc la plimbare sau când mergem în padure, la pescuit, utilizarea de substanţe chimice repelente împotriva ţânţarilor comercializate în farmacii (DEET, icaridină/ picardină, IR 3535), în concordanţă cu instrucţiunile de pe etichetă, pe care sa le aplicăm pe părţile descoperite ale corpului, impiedicarea pătrunderii ţânţarilor în casă (plase protecţie la ferestre/ uşi), utilizarea de substanţe insecticide în locuinţă şi în jurul locuinţei, utilizarea în locuinţă a aerului condiţionat, utilizarea plaselor împotriva ţânţarilor în jurul paturilor, în cazul în care nu sunt disponibile celelalte măsuri menţionate anterior sau dacă dormiţi în aer liber, respectiv acoperirea pătuţului copilului sau căruciorului cu plase împotriva ţânţarilor.
Cum putem împiedica ţânţarii să se înmulţească în preajma noastră? În primul rand prin evacuarea apei din subsoluri, apoi prin repararea instalaţiilor de apă şi canalizare din subsoluri şi din apropierea locuințelor, prin renunţarea la păstrarea apei în butoaie în curte sau să le protejăm de accesul ţânţarilor acoperindu-le bine cu capace potrivite, prin evitarea aruncării la întâmplare a obiectelor care nu ne mai trebuiesc, în care apa poate stagna (cutii de conserve, cauciucuri de automobile, jucării etc) sau prin îndepărtarea permanentă a gunoaielor menajere în care se adăpostesc ţanţarii;
Dragoș HOJDA
Distribuie articolul
Adaugă un comentariu