Peste 2,65 milioane de cetateni ai Republicii Moldova sunt asteptati duminica la urne pentru a participa la alegerile parlamentare anticipate, acesta fiind al treilea scrutin parlamentar din aprilie 2009, timp in care tara s-a aflat intr-o criza politica fara precedent.
Cele 2.037 de sectii de votare vor fi deschise la ora 07.00, dintre care 75 in strainatate, aceasta fiind pentru prima data, in cazul alegerilor parlamentare, cand Republica Moldova deschide sectii de votare in strainatate in afara misiunilor diplomatice. Cele mai multe vor fi deschise in Italia – 16. in Romania vor fi deschise opt sectii de votare, dintre care doua la Bucuresti si cate una la Iasi, Galati, Timisoara, Brasov, Cluj si Constanta.
O alta noutate este asigurarea unor posibilitati speciale de votare pentru nevazatori, la o sectie de votare din Chisinau. in plus, autoritatile au decis deschiderea mai multor sectii pentru populatia din stanga Nistrului, unde nu se desfasoara alegeri, fiind interzise de autoritatile separatiste din regiune.
Comisia Electorala Centrala de la Chisinau a decis de aceasta data sa nu organizeze alegeri la Corjova, localitate din stanga Nistrului, dar care se subordoneaza autoritatilor constitutionale, pentru a evita incidente similare celor organizate de administratia separatista de la Tiraspol la scrutinele anterioare.
La alegerile de duminica, Comisia Electorala Centrala a autorizat realizarea a doua exit-poll-uri, unul la comanda postului de televiziune Publika TV, iar celalalt la comanda postului de televiziune Prime TV. Cele doua institutii mass-media au anuntat ca vor anunta rezultatele imediat dupa ora 21.00, cand se va incheia procesul de votare.
Rata minima de participare la alegeri este de cel putin o treime din cei 2.651.564 de alegatori inscrisi in liste. La ultimele alegeri din aprilie si iulie 2009, rata de participare a fost de 57%-58%, in timp ce la referendumul constitutional din 5 septembrie anul curent – circa 30%.
CEC a pregatit peste 2,8 milioane de buletine de vot, care au aproape un metru lungime (945 mm), din cauza numarului mare de concurenti electorali – 39, dintre care 20 de partide si 19 candidati independenti.
Pragul electoral pentru partide este de 4%, iar pentru independenti – 2%. Majoritatea sondajelor prezentate in aceasta campanie crediteaza cu cele mai mare sanse patru formatiuni politice. Este vorba in primul rand de Partidul Comunistilor, de stanga, aflat la guvernare in perioada 2001-2009, si care este creditat cu 36%-40%, in functie de sondaj, fiind urmat de partidele din Alianta pentru Integrare Europeana, aflata in prezent la guvernare. Partidul cel mai bine cotat din aceasta alianta este Partidul Liberal Democrat, de centru-dreapta, condus de premierul Vlad Filat, cotat cu circa 20%, apoi Partidul Democrat, centru-stanga, condus de Marian Lupu, si Partidul Liberal de dreapta, condus de presedintele interimar, presedintele parlamentului, Mihai Ghimpu, cotate cu 10%-15%. Alte formatiuni, precum Alianta Moldova Noastra, Miscarea Actiunea Europeana si Partidul Umanist, sunt la limita pragului electoral.