Scapa de plata ecotaxei de 0,15 per unitate si de controalele Garzii Nationale de Mediu ori ale Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului
In fiecare minut, aproape 10 milioane de pungi de plastic sunt folosite de oameni, pe glob, conform statisticilor, desi polueaza mediul. Fiecare dintre noi, fie ca o recunoastem sau nu, avem in casa zeci de pungi din plastic, depozitate in sertare sau folosite ca ambalaj pentru produse alimentare si nu numai. In 2014, se cumparau peste 300 de milioane de tone de plastic, o cifra care va creste de peste 2 ori in 2030, conform agentei HIS Markit. Pentru a stopa aceasta obisnuinta de consum catastrofala pentru mediu, Comisia Europeana a adoptat in ianuarie 2018 prima strategie la nivel european privind materialele plastic.
In Romania, din 2019 s-a marit eco-taxa la pungile din plastic, de la 0.10 lei la 0.15 lei. Ea a fost majorata conform prevederii date de Ministerul Mediului.
Alternativa fara ecotaxa: pungi biodegradabile
Scumpirea fiecarei pungi de plastic o resimtim, vrem nu vrem. Un comerciant stie mai bine ca oricine ca pentru orice produs vandut cumparatorul va cere o punga de ambalat ori de transport. Care punga are o taxa ce se duce la Mediu. In afara de cresterea cuantumului eco-taxei, noile prevederi obliga taxarea oricarui tip de pungi din plastic, indiferent de grosimea sau forma lor. Garda Nationale de Mediu si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului vor demara controale sistematice pentru a asigura aplicarea ecotaxei pe sacose conform noului standard SR EN 13432.
Sunt exceptate de la plata alternativele ecologice (biodegradabile si compostabile), ca de exemplu produse din amidon sau celuloza. Este vorba despre noile pungile biodegradabile.
Pungescu, antreprenor de peste zece ani cu expertiza in productia de pungi personalizate, produce la comanda pungi 100% biodegradabile, de ambalat sau sacose personalizate pentru transport cumparaturi, scutite de ecotaxa, certificate bio si ofera consultanta cu privire la grafica, texte, culori si tipul de punga care sa puna cel mai bine in valoare mesajul clientului. Aceste pungi biodegradabile se degradeaza complet in termen de 3 – 4 luni (comparativ cu plasticul care se degradeaza in aproximativ 500 – 1000 de ani), fara a lasa reziduuri toxice. Produsele Pungescu pot inlocui pungile de plastic in aproape toate domeniile si sunt complet ecologice.
O tendinta de a folosi pungi biodegradabile ce nu mai poate fi ignorata
In Romania, in data de 5 octombrie 2017, Guvernul de la Bucuresti a aprobat, printr-un proiect de lege prevederea conform careia pungile de transport din plastic subtire (sub 50 de microni) si foarte subtire (sub 15 microni) cu maner vor fi interzise de la 1 iulie 2018 atat la introducerea pe piata nationala, cat si la comercializare. In 2018 s-au interzis, asadar, pungile din plastic subtire cu maner, disponibile gratuit, de obicei, la raioanele de fructe si legume, in speranta determinarii comerciantilor si populatiei sa aleaga masuri alternative. Tinand cont ca introducerea pe piata nationala a pungilor de transport din plastic subtire si foarte subtire cu maner a fost interzisa incepand cu data de 1 iulie 2018, iar de la 1 ianuarie 2019 s-a interzis si comercializarea acestora, este evidenta tendinta locala si internationala de trecere treptata de la plastic la pungi bio.
Mai mult, raportul din februarie 2019 al CIEL (Center for International Environmental Law) atrage atentia asupra crizei mediului provocata de plastic, recomandand oprirea productiei de plastic de unica folosinta precum pungile de supermarket, precum si incetarea ambalarii alimentelor in folie de plastic. Pungescu vine in intampinarea noilor nevoi si tendinte personalizand pungi obtinute din materii prime biodegradabile, care respecta standardele EN 13432.
Cum a influentat eco-taxa folosirea pungilor din plastic in lume
Inlocuirea plasticului cu pungi biodegradabile face parte dintr-un efort global de salvare a planetei ce castiga amploare: mai mult de 240 de orase si de comunitati din SUA dar si de pe alte continente dau legi impotriva lor, taxandu-le mai drastic sau interzicandu-le. In Statele Unite, abia acum 40 de ani pungile de plastic deveneau obisnuite in magazine, dar tot atunci incepeau sa apara in canalizare, la gropile de gunoi, in apele raurilor si in oceane. Ele infunda canalizarile, produc inundatii si ucid animalele salbatice. O alternativa globala la pungile de plastic sunt noile pungi biodegradabile.
Aplicarea eco-taxei a redus enorm vanzarile la pungi din plastic nereciclabil si in Europa. Aceasta produce o cantitate uriasa de plastic – 58 de milioane de tone anual, atrage atentia Comisia Europeana, citand datele Eurostat. Din acestea rezulta, in fiecare an, 25 de milioane de tone deseuri din plastic pe continentul nostru
In multe tari deja s-au aplicat diferite masuri, pentru protejarea mediului de poluare. De exemplu in Anglia, vanzarile de pungi din plastic au scazut cu o treime in anul 2018. In aceasta tara s-a aplicat eco-taxa si de aceea supermarket-urile au redus vanzarile la pungi din plastic de unica folosinta cu 90%.
Ca in Romania, in Grecia s-a interzis folosirea pungilor din plastic care au grosimea mai mica de 50 microni. Din data de 1 ianuarie 2018, pungile de plastic pentru transportul de produse nu mai sunt gratuite.
In Portugalia, s-a pus o taxa la pungile de plastic inca din anul 2015.
Obligatiile suplimentare ale comerciantilor care nu folosesc pungi biodegradabile
Proiectul pentru modificarea Legii nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor si a deseurilor de ambalaje nu prevede doar interzicerea pungilor de transport din plastic subtite cu maner, ci si reguli mai dure ce trebuie respectate de comercianti.
Astfel, operatorii economici care comercializeaza produse ambalate in ambalaje reutilizabile si/sau pungi de transport din plastic, cu exceptia pungilor de transport din plastic foarte subtire, sunt obligati sa aplice sistemul depozit – posibilitatea consumatorilor sa returneze ambalajul in schimbul rambursarii taxei de depozit a ambalajului.
Cei care introduc pe piata nationala produse ambalate in ambalaje reutilizabile si
operatorii economici care comercializeaza pungi de transport din plastic sunt obligati sa organizeze un sistem pentru colectarea ambalajelor reutilizabile si a pungilor de transport din plastic de la utilizatori sau consumatorii finali.
In plus, comerciantii care vand produse ambalate in ambalaje primare reutilizabile si/sau pungi de transport din plastic sunt obligati sa informeze consumatorii asupra sistemului de colectare si returnare a valorii de depozit platita pentru acestea.