- Publicitate -
Ad imageAd image

Afacerea toaletelor ecologice miroase prea urat – Primaria Baia Mare, aproape de a renunta la una dintre cele mai proaste achizitii facute vreodata (FOTO)

Ad imageAd image
Ad imageAd image

Toaletele ecologice din Municipiul Baia Mare ar putea fi de domeniul trecutului. Cel putin asta spune Vasile Barbul, Directorul Directiei de Servicii Publice din cadrul Primariei Baia Mare, care nu stie daca acestea vor mai fi amplasate si pe viitor pe raza orasului, din cauza costului ridicat de intretinere, precum si a faptului ca toaletele sunt vandalizate in permanenta.

Barbul a firma ca decizia va fi luata de executivul Primariei. Intretinerea toaletelor se realizeaza de catre firma Oana SRL, din Baia Mare, in baza unui contract incheiat in 2006 (si reinnoit anual). In 2011, Primaria ar putea renunta la serviciile de intretinere a toatelelor.

„Contractul expira in luna ianuarie 2011. Am facut un referat in care am aratat modul de folosire a acestor toalete. Ordonatorul de credite va lua o decizie in ceea ce priveste organizarea unei licitatii, in perspectiva mentinerii acestora in functiune sau ridicarea lor.

S-a constat pana acum o vandalizare permanenta a acestor toalete. In fiecare noapte se rup furtunele, se fura robinetii, se da cu picioarele in ele. Nu pot rezista la infinit. Le avem deja de patru ani in oras si de-abia le mai tinem in functiune”, a afirmat Vasile Barbul, constient de inficienta respectivelor toalete.

In momentul de fata, municipialitatea cheltuieste 5 mii lei (50 milioane lei vechi) in fiecare luna, pentru intretinerea toaletelor. Asta dupa ce pana acum, contractul s-a ridicat la 10 mii lei pe luna.

Despre ce intretinere este vorba, doar Oana SRL stie, pentru ca permanent cutiile albastre de plastic emana un miros pestilential, fiind imposibil de folosit.

Ne intrebam cum acorda Directia de Sanatate Publica autorizatie pentru mentinerea functionarii lor. In plus, degradarea acestora a dus la inchiderea multora dintre ele, desi nu ne aflam in perioada sezonului rece.

Faptul il surprinde pe directorul Vasile Barbul, care nu stie ca inca de acum cateva saptamani (asa cum se poate vedea si pe fotografiile atasate materialului), in zona parcului Mara, toaletele erau blocate cu o sfoara.

Practic, cele aproximativ zece dispozitive ramase in oras (din cele 20 initiale) sunt foarte rar folosite de baimareni. Poate doar de boschetarii care gasesc un loc „intim” pentru o partida de sex.

Conform directorului Vasile Barbul, costurile aferente apei utilizate cu aceste toalete revine societatii Vital SA. Cum aproape 87% din capitalul social al SC Vital este detinut de Primaria Baia Mare, este clar cine suporta cheltuielile.

In anul 2006 au fost achizitionate 25 de toalete ecologice, din care 20 cu posibilitatea de a fi racordate la retelele de utilitati publice (apa si canalizare).

Intretinerea zilnica a acestor toalete s-a realizat in baza contractelor anuale incheiate cu SC Oana SRL. Actul prevede si realizarea reparatiilor ocazionale (diverse evenimente, vandalizari, schimbarea locatiei si inchiderea pe timp friguros).

Din totalul locatiilor existente initial, in primavara anului 2010, Primaria a renuntat la cateva dintre acestea. Este vorba de cele amplasate in Parcul Dacia, Parcul Mara, str. I. L. Caragiale, Compexul Dalia si Sala Sporturilor.

In schimb, au fost mentinute 12 bucati, in urmatoarele locatii: Parcul Mara, Parcul Municipal, Gradina Zoologica, Spitalul Municipal, Campul Tineretului (cimitir, statie taxi si loc de joaca).

In anul 2009, costurile cu intretinerea si reparatiile curente au fost de 104.000 lei, pentru un numar de 19 cabine si 10 luni de exploatare. Prin reducerea numarului de cabine la 12, in 2010, valoarea contractului de inretinere este de 50 mii lei.

Vlad HERMAN, Ciprian DRAGOS


Distribuie articolul
ARE SENS?
Adaugă un comentariu