Un nou transport de pietre de mină extrem de valoroase, care trebuiau să ajungă în străinătate, a fost descoperit de poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Aeroport Cluj Napoca, împreună cu cei din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Aeroport Cluj. În 16 ianuarie au fost descoperite 14 bucăți eșantioane de minerale de colecție ( flori de mină) susceptibile a face parte din patrimoniul naţional mobil. Este a doua descoperire de acest fel făcută de lucrătorii Aeroportului din Cluj Napoca, după cea de zilele trecute când, în bagajele unei femei care călătorea cu un zbor cu destinaţie Marea Britanie, au găsit 45 de flori de mină.
„La data mai sus amintită, poliţiştii de frontieră au fost solicitaţi de lucrătorii vamali care au sesizat faptul că, în magazia cargo se află un colet de aproximativ 30 kg în care se află mai multe obiecte interzise. Din verificări s-a constatat că pachetul a fost expediat de către o persoană juridică din România care ca obiect de activitate intermedieri în comerțul specializat în vânzarea produselor cu caracter specific, către o persoană fizică din China. La controlul efectuat împreună cu reprezentanţii autorităţii vamale s-au descoperit 14 bucăţi de eșantioane de minerale de colecție (flori de mină), susceptibile de a face parte din patrimoniul național mobil, de diferite mărimi, de culoare neagră, în greutate totală de 27 de kilograme.
Deoarece coletul nu era însoțit de un certificat de export temporar sau definitiv emis de Ministerul Culturii, poliţiştii de frontieră au întocmit lucrare penală în vederea continuării cercetărilor şi a stabilirii situaţiei de fapt privind suspiciunea săvârşirii infracţiunii de tentativă în efectuarea de operaţiuni de export ilegal, faptă prevăzută şi pedepsită de Legea 182/2000 republicată, cu modificările şi completările ulterioare, privind protejarea patrimoniului cultural naţional mobil”, au anunțat polițiștii de frontieră.
Întreaga cantitate de flori de mină a fost reţinută de către organul vamal, urmând a fi stabilită valoarea şi provenienţa acestora.
Dragoș HOJDA