Acum 77 de ani, la data de 14 octombrie 1944, Moiseiul trăia una dintre cele mai mari drame din existența sa. Unități militare maghiare aflate în retragere din Transilvania de Nord, pe Valea Izei, în două case de lemn aflate la ieșirea din comună, aveau să ucidă cu sânge rece 29 de etnici români și 3 evrei.
Dintre victime, 24 erau originari din județul Mureș, 3 din județul Cluj și patru din județul Maramureș. Persoanele care și-au găsit sfârșitul în cele două case din Moisei erau internate în lagărele de muncă din Vișeu de Sus, fiind acuzați de „trădare de patrie”, de patriotism românesc ori partizanat. Cei care au încercat să treacă linia frontului au fost prinși de jandarmii unguri de front și duși într-un lagăr improvizat în casa unui evreu transilvănean deportat în lagărele de exterminare naziste. Era sâmbătă, 14 octombrie 1944, când prizonierii din lagărul de la Vișeu de Sus au fost urcați de militari unguri într-un camion și transportați la Moisei. 12 dintre ei au fost închiși într-o căsuță de lemn, fiind împușcați de către soldații maghiari, care trăgeau prin geamuri și ușă. În continuare au fost uciși și ceilalți români. Masacrul s-a întâmplat pe la orele 15, în aceeași noapte, militarii incendiind satul și arzând circa 300 de case.
Istoria ne spune că la două săptămâni de la acest masacru, cadavrele celor uciși au fost îngropate. Deasupra gropii comune s-a înălțat o troiță de lemn, înlocuită dupa câțiva ani de un obelisc din piatră. În 1983 cele două case de lemn unde au fost ucise cele 31 de persoane erau transformate în muzee deschise publicului larg. Vida Gheza, celebrul sculptor maramureșean, în amintirea martirilor, ridica un ansamblu memorial, mai exact 12 figuri de piatră – 2 chipuri omenești și 10 măști tradiționale maramureșene.
Pentru cei care nu știu, masacrul de la Moisei a fost sursa de inspirație pentru filmul „Ultima frontieră a morții”, regizat de Virgil Calotescu în 1979, în rolurile principale fiind Florin Piersic, Ion Dichiseanu, Vlad Rădescu, Emanoil Petruț, Mihai Mereuță, Mariana Mihuț.
Dragoș HOJDA