Adrian Vasile e noul selecționer al echipei naționale de handbal feminin!

Ad imageAd image

Adrian Vasile, antrenorul lui CSM București, e noul selecționer al echipei naționale de handbal feminin a României, conform Telekom Sport. Tehnicianul în vârstă de 38 de ani – care a fost până în noiembrie 2020 secund al naționalei Muntenegrului – îl înlocuiește pe banca României pe Bogdan Burcea, al cărui contract a expirat la finalul lunii decembrie, după Campionatul European din Danemarca, încheiat de România pe locul 12.

Adrian Vasile a fost printre variantele de selecționer al României și anul trecut, după demitarea suedezului Tomas Ryde, dar a ales atunci să continue proiectul început în Muntenegru. Despre cum a primit avea propunere ne-a povestit anul trecut: „A contat în primul rând faptul că am două contracte în desfășurare, cel cu CSM și cel cu Muntenegru. Mi-era clar că aveam contract. Lucrurile astea făceau ca răspunsul meu să fie relativ logic și ușor de dat, dar trebuie să recunosc că atunci când am fost întrebat de către președintele Federației, m-am găsit într-o ipostază în care m-am întrebat: Wow, chiar se întâmplă asta, chiar am primit întrebarea? Și mi-a fost pe moment foarte greu să răspund. Dar cred c-a fost decizia cea mai corectă. Era foarte clar, am contract cu echipa Muntengrului și era greu de discutat.

Dar a fost o mare onoare pentru mine să fiu propus de către colegii antrenori și să am încrederea președintelui Federației pentru acest post, le mulțumesc tuturor și așa cum am mai spus-o, voi face tot ce depinde ca munca mea și rezultatele muncii mele să mă califice pentru încă o întrebare.”

Întrebarea a venit din nou acum, la începutul unui an dificil pentru echipa națională, care urmează să joace pe 19-21 martie calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo, unde noul antrenor își va întâlni atunci fosta echipă, Muntenegru, dar și Norvegia.

Fost jucător la Steaua, cu care a câștigat Cupa Challenge în 2006, Adrian Vasilea fost preparator fizic și antrenor secund la CSM București încă din 2014, iar în octombrie 2019 a preluat rolul de antrenor principal al clubului bucureștean.

Stilul său de antrenorat, spune, e unul mai degrabă calm, ferm, decât vulcanic. „Eu sunt un antrenor apropiat de jucătoare, dar trebuie ca din această apropiere să le pot și critica, ca să ajut echipa, fără ca ele să creadă vreodată că e ceva personal. Pentru că nicio critică de-a mea nu va fi ceva personal. Eu cred în fiecare dintre ele și meseria mea este să le fac pe fiecare dintre ele să creadă în ele atât de mult cât cred eu în ele. Pentru că în final mingea este în mâna lor, decizia e în mâna lor, nu e la mine.”

E și un antrenor care vorbește des despre nevoia de a crea sisteme care să funcționeze pe termen lung, atât la nivel de club, cât și de echipă națională, și despre crearea unei identități:

„Nici România, nici Muntenegru nu cred că stau bine la implementarea unui sistem bine pus la punct, în special în pregătirea fizică, și găsesc că este atât de important ca acest lucru să fie început încă de la vârste foarte tinere, de la 12 ani. Trebuie lucrat cu jucătorii fizic, pentru că e o bază, e precum fundația unei case. Trecerea la seniorat este foarte dură, în tot ce înseamnă specific handbalistic, iar dacă n-ai nici măcar pachetul fizic să te ajute, atunci ai impresia că te lovești de un zid. Și dintr-o dată îți scade încrederea în tine.

Lucrurile astea trebuie implementate foarte clar într-un sistem, iar oamenii care implementează sistemul acesta sunt conducătorii, cei care se ocupă de zona tehnică, cei care se preocupă de a forma identitatea handbalului: cum vrem să arătăm din punct de vedere fizic, cum vrem să arătăm din punct de vedere tehnico-tactic, care e structura noastră, cum vrem să ne comportăm; care este identitatea noastră.

Cred că deja de ceva timp e tot mai clar că trebuie să ne îndreptăm spre un sistem care în primul rând să ni se potrivească nouă, structurii noastre umane. Nu cred că implementarea unui sistem din oricare altă țară poate avea un rezultat foarte bun. Cred, în schimb, că trebuie să ne analizăm foarte bine psihologic, comportamental, din punct de vedere al istoriei, să vedem ce ni se potrivește nouă. Și când știm toate lucrurile astea, atunci putem împrumuta, așa cum au făcut și alții. Dar trebuie tot timpul să adaptăm pe fondul nostru.”

FOTO libertatea.ro

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu