ADI DEȘEURI REACȚIONEAZĂ – Nu există temei contractual pentru suspendarea colectării

Ad imageAd image
Societatea Drusal a anunțat, în data de 30 septembrie, că nu va mai colecta gunoiul din 31 de UAT-uri pentru că nu mai are unde să îl depoziteze. Cei de la ADI Deșeuri au venit cu o serie de clarificări și precizări după anunțul Drusal de limitare a prestării serviciului de colectare în urma deciziei administratorului depozitului de la Sânpaul de a nu mai primi deșeuri din Maramureș.
„Ne vom referi doar la partea de colectare, întrucât ADIGIDM Maramureș gestionează doar acest contract, în numele și pe seama UAT-urilor. Contractul cu ADIGIDM NU are ca obiect depozitarea. Contractul de colectare este în vigoare, iar operatorul trebuie să presteze acest serviciu. Lucru pe care l-am comunicat operatorului, iar acesta trebuie să se conformeze. Operatorul de colectare nu are niciun motiv contractual de a nu presta serviciul.
Operatorul de colectare este într-un contract privat cu operatorul care face sortarea, tratarea și depozitare. Acesta din urmă are delegat serviciul în baza contractului de delegare încheiat cu CJ. Apariția unei probleme la depozitare nu-l oprește pe delegatul contractului să facă tratarea, sortarea sau orice alte activități pentru care are acord de mediu. În stațiile de transfer deșeul poate fi stocat 72 de ore. Acest termen ar expira după ziua de miercuri, timp până la care se pot rezolva problemele apărute la depozitare. Deșeurile reciclabile NU se depozitează. Colectarea acestora nu poate fi stopată pentru NICIUN motiv legat de depozitare. Doar deșeurile reziduale se depozitează.
Administratorul depozitului de la Mureș a invocat ca argument pentru oprirea depozitării atingerea cantității contractate cu Drusal. Ca termen, contractul nu a expirat. Din ce a comunicat Drusal, puteau să depoziteze o medie de 3500 de tone/lună, în cele 6 luni de contract. Media deșeului rezidual colectat de la populație s-a situat în ultimele 6 luni sub 2900 de tone. Dacă se aplică indicii de performanță din contractul pe CMID, media lunară a deșeurilor colectate de la populație nu putea depăși 2700 de tone. Cu toate acestea, Drusal a atins în mai puțin de 5 luni capacitatea pe care nu o putea atinge în fapt nici în 6 luni. Asta este o nebuloasă la care trebuie să răspundă în contractul pe care-l au cu CJ”, arată ADI Deșeuri Maramureș.
Ni se mai spune că în ultimele zile executivul ADIGIDM a participat la mai multe discuții cu conducerea CJ și Primăria Baia Mare, UAT-ul de la care se colectează peste 60% din deșeul de pe Zona 1: „CJ Maramureș a trimis mai multe adrese către operatorii de depozite din zonă pentru a se găsi o variantă imediată de depozitare. CONCLUZIE. Serviciul de colectare NU poate fi suspendat sau limitat după decizia celor de la Mureș. Orice măsură contrară înseamnă încălcare de contract. Colectarea selectivă este singura șansă de a scadea cantitățile de deșeu rezidual care ajung la depozitare și costurile de operare, indiferent de locația depozitului”.
Am întrebat conducerea ADI Deșeuri Maramureș unde ducem gunoiul. Și nu am primit răspuns. Ne așteaptă vremuri grele – asta e concluzia noastră.
Dragoș HOJDA
Distribuie articolul
Adaugă un comentariu