Posturile de poliție vor fi dotate cu toalete ecologice vidanjabile. În Maramureș au ajuns deja patru astfel de toalete care vor merge la posturile de poliție din județ unde încă avem probleme din acest punct de vedere. Sindicaliștii din poliție trag un semnal de alarmă însă cu privire la faptul că Poliția Română nu vorbește nimic despre cum va fi rezolvată problema apei curente sau despre igienizarea acestor toalete.
„În cel mai scurt timp veți vedea pe lângă cireșii din spatele postului de poliție, cele mai performante toalete „ecologice” vidanjabile, dotate cu plasă anti insecte. Este ultima intenție de achiziție a Poliției Române pentru a rezolva problema celor aproximativ 1500 de structuri de poliție care nu au deloc WC sau, dacă au, acesta este reprezentat de o gaură în pământ la umbra unui pom. Fiecare IPJ din țară a lansat astfel de anunțuri de achiziție, fără însă să știm cum va fi rezolvată problema apei curente, a mentenanței și igienizării acestor toalete sau dacă vom ajunge să vedem pe străzi și vreo vidanjă cu girofar care se va plimba pe la posturile de poliție. Costul estimat este de aproximativ 1900 lei pentru o astfel de toaletă. Așadar un lucru este cert, WC-ul clasic, pe model de lemn, va fi înlocuit cu WC-ul din plastic, dar în continuare după folosirea lui, nu se știe prin care șanț va trebui sa te speli pe mână”, arată sindicaliștii de la Europol.
În Maramureș, președintele Europol pe județ, Ionuț Andrei Pop, a ținut să arate, pentru ziarmm.ro, că județul nu are foarte mari probleme din acest punct de vedere, WC-urile în curtea posturilor de poliție din județ fiind o raritate.
„La noi nu sunt foarte mari probleme din acest punct de vedere. Posturile de poliție care au avut serioase probleme de degradare, cum a fost cazul la Seini sau la Vișeu, au fost mutate în alte spații și acum sunt în regulă. La cernești, șeful de poliție de acolo, împreună cu primăria, au reușit să modernizeze sediul de poliție. Fonduri pentru reabilitare și modernizare sedii de poliție sunt puține. Plus că lucrurile în astfel de cazuri merg tipic românesc, adică încet și foarte încet, sunt foarte multe avize de luat, multe alte lucruri și durează totul. Pentru Poliția Baia Mare este acum un proiect în derulare, se va reabilita și acel sediu, la Serviciul Rutier Maramureș lucrurile sunt ceva mai complicate. Acolo s-a dorit demolarea și apoi reconstrucția, s-a renunțat la idee, acum se pare că se dorește mutarea de acolo, dar problema este că IPJ Maramureș nu pre are spații disponibile. Poliția Animalelor și Biroul Siguranță Școlară au trebuit să închirieze spații în orasș, ca să poată să își desfășoare activitatea”, a declarat Ionuț Andrei Pop, președinte Europol Maramureș.
FOTO Sindicatul Europol
Dragoș HOJDA