ABANDONARE DEȘEURI – Când primăriile dau vina una pe alta. Ce spune Garda de Mediu Maramureș

Ad imageAd image
Garda de Mediu Maramureș atrage atenția asupra unui fenomen tot mai des întâlnit în teren. Marcela Chindriș, comisar-șef al Gărzii de Mediu Maramureș ține să arate că „în ultima perioadă ne confruntăm tot mai des cu situații în care abandonările de deșeuri sunt situate la limitele dintre 2 sau 3 UAT-uri și autoritățile locale pasează responsabilitatea salubrizării acestora de la una la alta. Fiecarea autoritate locală are obligația să suprevegheze zonele sensibile în care istoric s-au abandonat deșeuri și să intervină imediat pentru salubrizarea lor”.
„Conform prevederilor OUG nr. 195/2005, Autorităţile Administraţiei Publice Locale, precum şi persoanele fizice şi juridice, după caz, au obligația de a nu degrada mediul prin depozitări necontrolate de deşeuri de orice fel. Nerespectarea acestei obligații se sancționează cu amendă între 3.000 – 6.000 lei pentru persoanele fizice și între 25.000 -50.000 lei pentru persoane juridice.
Conform prevederilor OUG nr. 92/2021 privind regimul deșeurilor, Autoritățile administrației Publice Locale au o serie de obligații și anume acționează pentru refacerea prejudiciului adus mediului în urma gestionării defectuoase a deșeurilor și asigură prin măsuri adecvate protecția mediului, aprobă prin hotărâri de consiliu local măsurile necesare pentru interzicerea abandonării , aruncării necontrolate a deșeurilor sau gestionării neconforme cu ierarhia deșeurilor”, spune Marcela Chindriș.
Nerespectarea acestor prevederi de către Autoritățile administrației Publice Locale se sancționează cu amendă cuprinsă între 20.000 – 45.000 lei.
Dragoș HOJDA
Distribuie articolul
Adaugă un comentariu