- Publicitate -
Ad imageAd image

ABA SOMEȘ-TISA – Discuții despre versiunea preliminară a Planului de Management al Riscului la Inundații

Ad imageAd image
Ad imageAd image

Versiunea preliminară a Planului de Management al Riscului la Inundații, dezbătută în aceste zile în cadrul ședinței Comitetului de Bazin Someș-Tisa. Obiectivul general al acestui plan este gestionarea și reducerea riscului la inundații pentru populație, economie, mediu și patrimoniu cultural, contribuind în același timp la îmbunătățirea calitativă și cantitativă a corpurilor de apă și a habitatelor naturale.

„Planurile de Management al Riscului la Inundații rezultate vor fi în concordanță cu prevederile Strategiei Naționale pentru Dezvoltare Durabilă a României Orizonturi 2013-2020-2030 și Strategiei Naționale a României privind Schimbările Climatice 2013-2020 și post 2020, precum și în conformitate cu alte directive și strategii europene relevante. Planurile de Management al Riscului la Inundații aferente celor 11 Administrații Bazinale de Apă vor fi supuse avizării ulterior, într-o nouă ședință a Comitetuluii de Bazin după desfășurarea dezbaterii publice de la București din data de 19 aprilie 2023. Proiectul „Întărirea capacității autorității publice centrale în domeniul apelor în scopul implementării etapelor a 2-a și a 3-a ale Ciclului II al Directivei Inundații – RO-FLOODS ” este derulat de Ministerul Mediului – România împreună cu Administrația Națională “Apele Române” și cu sprijinul Băncii Mondiale.

În cadrul ședinței a fost prezentat Planul de Prevenire și Combatare a Poluărilor Accidentale a Resurselor de Apă în districtul de bazin hidrografic Someș-Tisa. Acest plan reprezintă un instrument în gospodărirea apelor ce aplică principiul precauției, dar totodată creează condițiile intervenției opreative în teren, atât din partea poluatorului, cât și de către oraganele de gospodărire a apelor. Obiectivul de bază al planului este de a-i determina pe poluatori să se doteze cu facilități de intervenție operativă și cu materiale specifice care să răspundă necesităților în punctele critice, să fie capabili să își asigure auto-monitoringul calității apei evacuate, să îmbunătățească eficiența sistemelor de prevenire și combatare a fenomenelor de poluare a apelor”au anunțat cei de la ABA Someș-Tisa.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
- Advertisement -
Adaugă un comentariu