A apărut ediția a treia a lucrării „Dicționar de regionalisme și arhaisme din județul Maramureș”

Ad imageAd image

La editura Casa Cărții de Știință din Cluj Napoca a apărut ediția a treia a lucrării „Dicționar de regionalisme și arhaisme din județul Maramureș”, autor Dorin Ștef. Volumul, realizat în condiții grafice deosebite la Tipografia Surorile Lauretane din Baia Mare, are 448 de pagini și cuprinde peste 7.800 de cuvinte glosate, majoritatea regionalisme dar și termeni care aparțin deja fondului pasiv al graiurilor nordice. Fiecare articol este tratat nu doar din punct de vedere semantic, ci și etimologic, iar în unele cazuri sunt inserate citate ilustrative din documente folclorice sau dialectate, precum și reflexe toponimice și antroponimice.

De remarcat faptul că este singura lucrare monografică de acest gen, dedicată lexicului din județul Maramureș. De aceea, ea se constituie într-un instrument de lucru util cercetării culturii tradiționale din acestă regiune și se adaugă prețioaselor culegeri și antologii de folclor, precum și studiilor de specialitate, realizate în ultimul secol.

În opinia autorului, triumful globalizării va duce la atrofierea elementelor de cultură populară. Astfel, dicționarele de regionalisme, câte se vor afla, vor deveni la un moment dat adevărate depozite de arhaisme. De aceea putem spune că ele vor căpăta, în egală măsură, valoare de document și izvor istoric”.

ZiarMM

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu