- Publicitate -
Ad imageAd image

Anul 2011 ar putea aduce agricultorilor romani un ajutor financiar in sectorul irigatiilor

Ad imageAd image

Anul 2011 ar putea aduce agricultorilor romani un ajutor financiar in sectorul irigatiilor, dar si subventii pentru anumite culturi vegetale importante, in cazul in care demersurile oficialilor din Ministerul Agriculturii vor fi aprobate la Bruxelles.

„Intentionam ca anul viitor sa facem demersuri la Bruxelles pentru acordarea unui sprijin financiar pentru sistemele de irigatii, mai ales ca acest ajutor a disparut in 2010. De asemenea, ne intereseaza sa reluam in baza articolului 68 din Regulamentul european subventiile pentru anumite culturi importante, dar deficitare, cum ar fi soia nemodificata genetic sau orezul, cultura pe care am putea sa o extindem si chiar sa devenim exportatori de orez”, a declarat  ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Valeriu Tabara.

Potrivit acestuia, in 2011 se va incerca o relansare a culturilor textile, de in si canepa, a sfeclei pentru zahar „care este intr-o faza critica”, dar se va lucra si la rezolvarea problemelor legate de Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR).

Oficialul MADR a subliniat ca in 2011 va incerca sa faca cunoscuta pozitia Romaniei in privinta viitoarei Politici Agricole Comune (PAC), 2014-2020, in acest sens urmand sa initieze anul viitor o serie de discutii cu ministrii din tarile UE.

In ceea ce priveste problema pescuitului la Marea Neagra pentru Romania si Bulgaria, ministrul Agriculturii a spus ca recent a fost rezolvat partial acest subiect, in conditiile in care Comisia Europeana sustinea o reducere de pana la 25% a cotelor de pescuit in toata zona UE, dar si la Marea Neagra, din cauza scaderii stocurilor de peste si surse marine pentru numite specii, cum ar fi: cod, cod rosu, sprot, etc.

Potrivit sursei citate, MADR va intra in 2011 cu un buget mai mare cu 13% fata de 2010, fiind printre cele patru ministere cu resurse financiare bugete in crestere pentru anul viitor.

De asemenea, pentru 2011 ministrul Tabara spera ca va reusi o reasezare a sectorului de legume si fructe.

agerpres

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu