Mos Craciun a aparut in secolul al XIX-lea, in forma in care il cunoastem cu totii. in 1860, cotidianul american Harper’s Illustrated Weekly a publicat un desen al lui Santa Claus, imbracat intr-un costum rosu, ornat cu nasturi negri si cu o curea din piele. Timp de aproape 30 de ani, emigrantul german Thomas Nast, desenator si caricaturist al ziarului, va ilustra prin sute de desene toate aspectele legendei lui Mos Craciun si va da mitului principalele sale caracteristici vizuale.
Nast este si cel care a „stabilit” in 1885 ca resedinta lui Mos Craciun se afla la Polul Nord. Aceasta idee a fost preluata anul urmator de scriitorul George P. Webster.
In Italia, intr-o emisiune televizata pentru copii, s-a demonstrat in mod „stiintific” – pe baza datelor fizice de viteza si calcul al timpului necesar pentru impartirea darurilor – inexistenta lui „Babbo Natale” (Mos Craciun), ceea ce a provocat dezamagirea copiilor si indignarea parintilor.
In 1931, Mos Craciun a primit o noua alura printr-o campanie publicitara, desfasurata de compania Coca-Cola. Desenatorul Haddon Sundblom i-a dat lui Mos Craciun o burta durdulie, un aer jovial, costumul sau rosu si o atitudine toleranta. in urmatorii 35 de ani, Coca-Cola va difuza astfel de portrete ale lui Mos Craciun in presa scrisa. Chiar si in ziua de atazi, Coca-Cola, foloseste aceeasi imagine a lui Mos Craciun in spoturile publicitare realizate cu ocazia sarbatorilor de iarna.
Mos Craciun este un batran bun si bland, cu barba alba, care aduce daruri copiilor cuminti. Figura sa a fost inspirata de aceea a lui Mos Nicolae, si chiar numele sau american, Santa Claus, este pronuntia engleza a numelui danez al Sfantului Nicolae: Sinter Klaas. Britanicii ii spun Father Christmas, iar francezii il numesc Pere Noel. Mosul este Santa Oji-San, pentru japonezi, Svaty Mikalas, pentru polonezi, Sinterklaas, pentru olandezi, Sheng Dan Lao Ren, pentru chinezi, Joulupukki, pentru finlandezi – indiferent de numele pe care Mos Craciun il poarta la diferitele popoare, cartierul sau general se afla in dreptul Paralelei 66, in orasul lapon Rovaniemi, din Finlanda (Joulupukki, in limba finlandeza). in Romania, in timpul regimului comunist, Mos Craciun a devenit ‘Mos Gerila’.
Rovaniemi (35 000 locuitori), capitala provinciei finlandeze Laponia (Lappi), este orasul natal al lui Mos Craciun. Aici se pot comanda cadourile care vor fi oferite de Craciun, chiar din biroul lui Mos Craciun, care se gaseste la circa 8 km. departare de centrul urban, in apropierea cercului polar arctic. Se spune ca Mos Craciun isi petrece anul in Laponia impreuna cu ucenicii sai, iar cand se apropie Craciunul, isi ia cadourile pentru cei care au fost cuminti in timpul anului si porneste cu sania sa magica prin toata lumea. Sania Mosului este trasa de 9 reni nazdravani, care pot zbura: Rudolf, Vixen, Blitzen, Comet, Cupid, Dancer, Dasher, Donder si Prancer. Ei au fost botezati de poetul si profesorul american de teologie Clement Clark Moore.
Mos Craciun nu se odihneste in timpul anului – pe langa pregatirea cadourilor si verificarea scrisorilor care sunt ocupatii permanente, se dedica activitatilor sportive, dar si celor politice sau administrative. Mosul isi traseaza agenda cu mult timp inainte, in asa fel incat sa faca fata tuturor obligatiilor pe care trebuie sa le onoreze. Desi varful activitatii Mosului este iarna, el nu se odihneste nici macar o clipa. Luna iulie este cea mai aglomerata din an, dupa decembrie, pentru ca Mosul participa, printre altele, la ‘Maratonul Mosilor Craciuni, la miezul noptii’ si la Congresul Mondial al Mosilor Craciuni.