- Publicitate -
Ad imageAd image

Cod galben in bazinele hidrografice ale raurilor Tisa, Iza, Lapus si Viseu

Ad imageAd image

Institutia Prefectului a primit o avertizare hidrologica cod galben pentru bazinele hidrografice ale raurilor Tisa, Iza, Lapus si Viseu de la Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor. Avertizarea hidrologica este valabila in intervalul 24 decembrie ora 6.00- 27 decembrie ora 16.00. In adresa se mentioneaza despre contextul hidrologic actual, precipitatiile sub forma de ploaie prognozate, topirea stratului de zapada care pot duce la formarea de scurgeri semnificative de pe versanti, torenti paraie si parauri necadastrate, cu efect de inundatii locale, precum si cresteri de niveluri si debite, cu posibile depasiri ale cotelor de inundatii. Aceste fenomene hidrologice se pot produce si pe afluentii de grad inferior din bazinele hidrografice ale acestor rauri.

Prefectul Sandu Pocol, in calitate de presedinte al Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta, a solicitat avertizarea comitetelor locale pentru situatii de urgenta si monitorizarea de catre Centrul Operational al Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta si Dispeceratul Sistemului de Gospodarire a Apelor a evolutiei fenomenelor hidrometeorologice. In functie de evolutia situatiei vor fi luate si alte masuri, in conformitate cu „Regulamentul privind gestionarea situatiilor de urgenta generate de inundatii, fenomene meteorologice periculoase, accidente la constructii hidrotehnice si poluari accidentale”.

„Comitetele locale pentru situatii de urgenta trebuie sa supravegheze sectiunile cursurilor de apa. De asemenea, membri acestora vor monitoriza sectiunile de scurgere din apropierea podurilor si podetelor, fiind pregatiti de interventie operativa, impreuna cu pompierii militari pentru limitarea efectelor negative, datorita scurgerilor de pe versanti si eventuala colmatare a acestora cu aluviuni si material lemnos. Ne aflam in perioada de sarbatoare religioasa (Craciunul), iar turistilor care isi petrec sarbatorile de iarna in pensiuni agroturistice si sunt amatori de drumetii montane li se recomanda sa isi anunte prezenta in zona jandarmilor montani si salvamontistilor. De asemenea, solicitam conducatorilor auto din zonele de deal si de munte sa evite parcarea autovehiculelor in zona torentilor de pe versanti, vailor, paraielor, respectiv a podurilor si podetelor”, a spus Dan Buca, purtatorul de cuvant al Prefecturii Maramures.

Echipe specializate ale serviciilor de utilitate publica (gaz, apa si canalizare, energie electrica, telefonie) sunt pregatite de interventie si remediere, in caz de nevoie a deficientelor aparute in retelele de distributie.

ZiarMaramures.ro

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu