Criza ecologica acuta generata de disparitia apei din natura, in urma schimbarilor climatice si a incalzirii globale, a inceput sa faca victime. Si inca victime la nivelul tarilor. Conform estimarilor specialistilor, in viitorul apropiat, Yemenul va deveni prima tara din lume care va ramane fara surse autohtone de apa. Urmeaza si alte state…
Singurele surse de apa din acest stat arab constau in camioanele cisterna, care gonesc pe soselele tarii, pazite de garzi inarmate cu automate Kalashnikov. Apa de baut a devanit o raritate aici, iar apa pentru spalat este un lux pe care si-l mai permit, in prezent, doar oamenii foarte bogati.
Yemenul devine prima tara din lume care ramane fara nicio sursa de apa. Cauzele sunt multiple si rezida, in principal, in schimbarile climatice care au dus la permanentizarea secetei in regiune, cresterea demografica fara precedent, razboiul civil intre cele trei factiuni rivale, precum si desele conflicte tribale. Ca si cum asta nu ar fi de ajuns, situatia este agravata de secarea ultimului izvor din tara.
Conform estimarilor specialistilor, aceasta stare de fapt va duce la mari migratii de oameni si la conflicte sociale extreme. Cantitatea de apa care-i revine anual fiecarui cetatean yemenit este de doar 100-200 metri cubi, in timp ce minimul international al consumului de apa / an este de circa 1.000 de metri cubi de persoana.