- Publicitate -
Ad imageAd image

Comisia Europeana va continua procesul de autorizare a culturilor de plante modificate genetic

Ad imageAd image

Comisia Europeana este hotarata sa continue autorizarea culturilor de plante modificate genetic in Europa, in pofida opozitiei unui mare numar de state si a opiniei publice, a anuntat luni John Dalli, care se ocupa de acest dosar, informeaza AFP.

‘Nu intentionam sa inghetam procesul de autorizare in curs in cadrul UE’, a afirmat John Dalli la sfarsitul unei dezbateri cu ministrii mediului la Bruxelles.

Numai doua plante modificate genetic se cultiva in prezent in UE: porumbul 810 al grupului american Monsanto, care asteapta de mai bine de un an reinnoirea autorizatiei, si cartoful Amflora al grupului german BASF. Aceste culturi acopera putin peste 100.000 de hectare.

Alte 15 plante modificate genetic, in majoritate porumb, asteapta autorizarea culturii.

Reinnoirea autorizatiei pentru MON 810 ar urma sa fie propusa statelor la inceputul anului, iar daca nu se degaja o majoritate, Comisia va elibera aceasta autorizatie, asa cum a facut in martie 2010 pentru cartoful Amflora.

Guvernele doresc sa poata autoriza organisme modificate genetic in deplina cunostinta de cauza si sa fie sigure ca decizia lor de a interzice cultivarea acestora nu va putea fi atacata la OMC, potrivit marii majoritati a delegatiilor.

Comisia s-a angajat sa prezinte la inceputul lui 2011 ‘o lista neexhaustiva de motive ce pot fi invocate pentru a interzice sau restrange cultivarea’ si ‘un raport privind consecintele socioeconomice ale cultivarii de seminte modificate genetic’.

‘Majoritatea delegatiilor s-au declarat in favoarea continuarii discutiilor, dar Comisia Europeana trebuie sa indeplineasca un anumit numar de conditii’, a avertizat presedintia belgiana a Uniunii Europene.

agerpres

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu