- Publicitate -
Ad imageAd image

Guvernul isi angajeaza raspunderea marti in plenul Parlamentului privind salarizarea bugetarilor

Ad imageAd image

Guvernul isi va angaja raspunderea, marti, in cadrul unei sedinte comune a Camerei Deputatilor si Senatului, asupra proiectului legii-cadru privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice, precum si a proiectului de lege privind salarizarea in anul 2011 a personalului platit din fonduri publice.

Executivul, reunit luni, a aprobat sase amendamente dintre cele 24 depuse de parlamentari la proiectul legii-cadru privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice si la proiectul legii de aplicare pentru 2011.

Prin asumarea raspunderii, actele normative se considera adoptate, fara a mai fi dezbatute de legislativ, daca in termen de trei zile nu se depune o motiune de cenzura sau daca aceasta din urma este respinsa. in cazul adoptarii motiunii, Guvernul isi pierde mandatul.

Opozitia a anuntat ca va depune o motiune de cenzura dupa asumarea raspunderii Guvernului privind salarizarea unitara a bugetarilor. Potrivit presedintelui PSD, Victor Ponta, social-democratii vor propune ca motiunea de cenzura sa se dezbata dupa data de 31 decembrie, pentru ca Guvernul Boc sa fie obligat sa-si respecte cuvantul dat populatiei in primavara ca taierile de salarii vor functiona doar pana la sfarsitul anului.

La randul lor, liberalii au anuntat ca, daca motiunea de cenzura nu va trece, nu exclud posibilitatea de a ataca la Curtea Constitutionala actul normativ. „Ramane sa se pronunte juristii”, a spus presedintele PNL, Crin Antonescu.

Executivul a stabilit ca salariul minim brut pe tara sa fie in anul 2011 de 670 de lei, sustinand ca in acest fel se acopera nivelul inflatiei pentru anii 2009 si 2010. Salariile de baza in sectorul public vor creste, in 2011, cu 15 la suta, dar raportat la nivelul diminuat din luna octombrie 2010, potrivit proiectului legii salarizarii unitare.

Personalul platit din fonduri publice se reincadreaza, incepand cu 1 ianuarie 2011, pe clase de salarizare, pe noile functii, gradatii si grade prevazute de legea-cadru, in raport de functia, vechimea, gradul, treapta avute de persoana reincadrata la 31 decembrie 2010. Sumele corespunzatoare premiului anual pentru 2010 nu se mai acorda incepand cu luna ianuarie 2011, acestea fiind avute in vedere la stabilirea majorarilor salariale care se acorda in anul 2011 personalului din sectorul bugetar.

In anul 2011, munca suplimentara efectuata peste durata normala a timpului de lucru de catre personalul din sectorul bugetar incadrat in functii de executie sau de conducere, precum si munca prestata in zilele de repaus saptamanal, de sarbatori legale si in celelalte zile in care, in conformitate cu reglementarile in vigoare, nu se lucreaza, in cadrul schimbului normal de lucru, se va compensa conform Codului Muncii numai cu timp liber corespunzator.

In anul 2011, ordonatorii de credite nu vor acorda premii, potrivit actului normativ.

Incepand cu data intrarii in vigoare a legii salarizarii pe 2011, pentru personalul din cadrul institutiilor care beneficiaza de drepturi banesti acordate din fonduri constituite in urma executarilor silite, conform Codului de Procedura Fiscala, salariile de baza includ nivelul acestor drepturi banesti aferente lunii iunie 2010, pentru fiecare functie publica pe categorii, clase si grade profesionale ori functie contractuala, in functie de nivelul studiilor, pe grade sau trepte profesionale.

agerpres

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu