- Publicitate -
Ad imageAd image

Bomba gripei aviare explodeaza in Maramures – Patronul AZUR SA, arestat – Victor Butean e urmarit penal de DNA pentru luare de mita si spalare de bani

Ad imageAd image

Victor Butean, cel care detine Societatea AZUR TC SA, din Baia Mare, a fost arestat preventiv, intr-un dosar in care este urmarit penal de procurorii anticoruptie.

Acesta a fost unul dintre oamenii cheie ai afacerii „gripa aviara”, in urma careia o firma din Iasi, aflata in legatura cu Butean, a inregistrat un profit de peste 6 milioane euro.

Conform anchetatorilor, Victor Butean, fost director al Directiei Sanitar-Veterinare din cadrul Agentiei de Sanatate Publica a Ministerului Transporturilor, a initiat constituirea unui grup infractional organizat, care a actionat astfel incat firma S.C. LUMI S.R.L, apartinand inculpatului Tonel Ursachi, din Iasi, arestat si el in acelasi dosar, sa obtina, in mod nelegal, contracte supraevaluate de prestari de servicii de dezinfectie, in conditiile in care respectiva firma nu era apta sa efectueze asemenea activitati.

In concret, pentru a asigura protectia si a favoriza firma LUMI SRL, atat in obtinerea contractelor, dar mai ales pe perioada desfasurarii activitatilor contractate, respectiv in perioada septembrie 2005 – septembrie 2006, Victor Butean a primit de la Tonel Ursachi, direct sau indirect, sume consistente de bani, de ordinul a zeci de mii euro.

Victor Butean a putut gestiona astfel de afaceri, avand atributii directe de control asupra operatiunilor de dezinfectie desfasurate de Ministerul Transporturilor in unele puncte rutiere si feroviare.

Ceea ce a trezit suspiciunile anchetatorilor a fost faptul ca, inainte de incheierea contractelor pentru dezinfectie, SC LUMI era o firma de apartament, cu un singur angajat si un mic magazin veterinar. In perioada septembrie – octombrie a acelui an, firma a angajat, brusc, 28 de salariati.

In data de 12 octombrie, a trimis Ministerului Transporturilor o oferta pentru dezinfectie aviara, in conditiile in care criza nu se declansase inca. Abia in 15 octombrie, ministrul Gheorghe Dobre a semnat un ordin privind masuri de combatere a gripei aviare. Contractul a fost incredintat direct firmei LUMI, din Iasi. La fel de subit, de la un profit de 46 milioane lei vechi pe an, societatea a crescut la 88 miliarde lei vechi.

In prezent, Victor Butean este urmarit penal de DNA pentru luare de mita, complicitate la dare de mita, constituire de grup infractional organizat, spalare de bani, instigare la cesionare fictiva de actiuni si parti sociale si efectuarea de operatiuni financiare incompatibile cu functia detinuta.

De asemenea, pe numele lui Tonel Ursachi, anchetatorii au retinut infractiunile de dare de mita, constituire si aderare la un grup infractional organizat si spalare de bani.

Sambata noaptea, Curtea de Apel Bucuresti a dispus masura arestarii preventive, pentru o perioada de 29 de zile a celor doi afaceristi.

Vom reveni cu detalii despre modul in care Butean a beneficiat de banii firmei LUMI SRL.

Ciprian DRAGOS

copyright foto: ZiarMaramures.ro

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu