- Publicitate -
Ad imageAd image

Bilantul inundatiilor din decembrie: Noua localitati calamitate, noua locuinte afectate de ape, 400 hectare teren arabil compromise

Ad imageAd image

Precipitatiile abundente cazute in urma cu cateva zile au dus la revarsari de ape si scurgeri de pe versanti. Datele centralizate de Prefectura Maramures arata ca au fost calamitate noua localitati maramuresene: Baia Mare, Baia Sprie, Ruscova, Bistra, Poienile de Sub Munte, Remeti, Viseu de Sus, Repedea si Budesti.

Torentii formati pe versanti, respectiv iesirea din matca a unor vai si rauri au contribuit la afectarea a noua locuinte (opt la Teceu si una in Baia Mare, respectiv noua anexe gospodaresti (opt la Teceu si una in Baia Sprie), informeaza reprezentantii institutiei mentionate anterior.

De asemenea, inundatiile au compromis 400 hectare de teren arabil. S-au produs pagube pe o lungime de 0,1 km retea de apa potabila, a fost avariat un punct de transformare si 2,25 km de aparari de maluri (in localitatile Poienile de Sub Munte, Ruscova si Repedea).

Au fost blocate de revarsarea apelor 3 km de drumuri nationale (DN 19 la Teceu) si 0,09 km de drumuri judetene (DJ 187 la Poienile de Sub Munte); 1,04 km drumuri forestiere.

Au fost avariate de inundatii 0,1 km de drumuri judetene, sase strazi, un pod de lemn, 11 podete. Trei fantani au fost colmatate. Apele au transportat aluviuni si material lemnos care au colmatat sase podete.

Apele raului Tisa s-au infiltrat prin deponia existenta la frontul de captare a apei potabile de la Craciunesti. Comitetul local pentru situatii de urgenta condus de primarul Eugenia Godaj si viceprimarul Ovidiu Nemes au intervenit cu utilaje, fiind sprijiniti si de pompieri militari, politisti de frontiera si jandarmi pentru suprainaltarea deponiei si consolidarea acesteia.

Viitura de pe Tisa a distrus in aval de digul de dirijare, o consolidare de mal de 150 m si are tendinta de a crea un nou brat prin frontul de captare. De asemenea, a fost afectata si o traversa pe o lungime de 50 m de pe vechiul brat al Tisei.

Politisti de frontiera s-a deplasat cu barca la frontul de captare, iar echipaje ale societatii Electrica au decuplat alimentarea cu energie electrica a pompelor frontului de captare, in scopul de a evita producerea unui scurcircuit care sa distruga motoarele pompelor.

„Pentru eliminarea efectelor negative ale fenomenelor meteorologice periculoase au actionat peste 400 de efective teritoriale ale Ministerului Administratiei si Internelor (pompieri militari, politisti, jandarmi, politisti de frontiera) si 160 de membri ai comitetelor locale pentru situatii de urgenta care au intervenit in sprijinul celor afectati de inundatii, eliminarea efectelor negative si pentru asigurarea desfasurarii circulatiei rutiere pe drumurile nationale, judetene si comunale”, precizeaza Dan Buca, purtator de cuvant al Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta Maramures.

ZiarMaramures.ro

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu