Un barbat din SUA a reusit sa slabeasca aproape zece kilograme consumand timp de 60 de zile doar cartofi. El a demontat astfel mitul potrivit caruia cartofii ingrasa, transmite BBC News.
Directorul executiv al Comisiei pentru cartofi din statul Washington, Chris Voigt, a decis sa reabiliteze leguma preferata si sa-i redea statutul de produs dietetic, organizand o actiune publicitara de larg rasunet.
De la 1 octombrie, el a trecut la un regim alimentar catalogat cel putin daunator de majoritatea medicilor. Chris si-a propus sa manance doar 20 de tuberculi de cartofi pe zi. Zilele trecute, cand experimentul s-a incheiat, el a calculat ca a slabit in jur de 10 kg, consumand cativa saci de cartofi.
El a relatat fiecare zi de regim, in detaliu, pe blogul sau dintr-o retea de socializare. ‘In ultima vreme, legumei mele preferate i-au fost atribuite o sumedenie de proprietati daunatoare. Amidonul din componenta lui a fost declarat aproape cauza principala a epidemiei de obezitate din SUA. Eu nu sunt de acord cu aceasta pozitie si voi demonstra ca nutritionistii se inseala in aceasta privinta’ – a scris Voigt pe blog inainte de experiment.
El a mancat strict 20 de cartofi pe zi, cu preponderenta de soiuri albe, in special sub forma de piure. Ocazional, s-a rasfatat cu cartofi prajiti, dar intr-o cantitate minima de ulei vegetal. Nu a recurs la condimente.
Timp de 60 de zile a consumat exact 1800 tuberculi de cartofi, cu un aport de 2600 de calorii zilnic.
In cele doua luni de regim a pierdut 9,5 kg, iar la prima vizita la medic dupa regim s-au constatat si beneficiile curei cu cartofi – nivelul colesterolului i-a scazut cu 25%, iar al zaharului din sange cu 10%.