Produsul Intern Brut (PIB) – date ajustate sezonier – s-a redus cu 2,3%, in primele noua luni din 2010, comparativ cu perioada corespunzatoare din anul 2009, potrivit datelor comunicate de Institutului National de Statistica (INS).
Potrivit INS, PIB-ul estimat pentru trimestrul III a fost de 126,29 miliarde lei preturi curente, in scadere – in termeni reali – cu 0,7% fata de trimestrul precedent.
Pe serie bruta, PIB-ul estimat pentru trimestrul III 2010 a fost de 136,6 miliarde lei preturi curente, in scadere – in termeni reali – cu 2,5% fata de perioasa similara a anului trecut.
Industria a fost ramura care a inregistrat cea mai mare crestere a volumului de activitate, cu 4,2%. Cresteri usoare ale volumului de activitate s-au mai inregistrat si in activitatile financiare, imobiliare, de inchirieri si serviciile pentru intreprinderi (plus 2,6%).
Reduceri ale volumului de activitate s-au inregistrat in agricultura, vanat si silvicultura; pescuit si piscicultura (minus 7,6%), constructii (minus 14,9%), in activitatile de comert, repararea automobilelor si articolelor casnice; hoteluri si restaurante; transporturi si telecomunicatii (minus 6,5%) si in alte activitati de servicii (minus 0,3%).
Ca o consecinta a evolutiei negative inregistrate pe ansamblul economiei, s-a redus volumul impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat, impozitele nete pe produs inregistrand o scadere cu 3,3%.
Un efect pozitiv asupra PIB-ului l-a avut evolutia exportului net ca urmare a cresterii mai accentuate a volumului exporturilor de bunuri si servicii (plus 14,6%), comparativ cu cea a volumului importurilor (11,9%).
Produsul Intern Brut estimat pentru primele trei trimestre din 2010 a fost de 348,02 miliarde lei preturi curente, in scadere – in termeni reali – cu 1,9% fata de perioada corespunzatoare din anul trecut.
Scaderea a fost determinata, in mod semnificativ, de reducerea volumului de activitate si, in consecinta, a valorii adaugate brute din constructii (minus 13,3%), agricultura, vanat si silvicultura; pescuit si piscicultura (minus 5,4%) si servicii (minus 2,2%) a caror contributie la formarea PIB a fost de 62,3% (7,3% – constructiile, 6% – agricultura si 49% – serviciile). Valoarea adaugata bruta din industrie a inregistrat o crestere cu 4,8 procente.
Consumul final total s-a diminuat cu 1,9% in perioada 1 ianuarie-30 septembrie 2010, comparativ cu perioada corespunzatoare din anul precedent, atat pe seama reducerii, cu 1,9%, a cheltuielii pentru consumul final al gospodariilor populatiei cat si a cheltuielii pentru consum final a administratiilor publice (minus 2,2%).
Primele estimari referitoare la PIB-ul pentru trimestrul IV si anul 2010 vor fi date publicitatii de catre INS in data de 15 februarie 2011.