- Publicitate -
Ad imageAd image

Marko Bela: Pentru maghiari, ziua de 1 Decembrie a reprezentat o pierdere

Ad imageAd image

Presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat luni, de la tribuna Senatului, ca pentru cetatenii romani de etnie maghiara ziua de 1 Decembrie a reprezentat o ”pierdere” si a mentionat ca acestia au speranta ca prevederile Proclamatiei de la Alba Iulia, referitoare la posibilitatea ca minoritatile nationale din Ardeal sa se instruiasca in limba materna, vor fi respectate in cele din urma.

”Stim cu totii ce sentimente, ce opinii avem fata de aceasta zi importanta. Evenimentele din istoria noastra ne-au contrapus de multe ori pe noi, maghiarii si romanii. Ziua de 1 Decembrie, de fapt sfarsitul Primului Razboi Mondial, are o alta semnificatie pentru romani si maghiari. Romanii au trait aceasta zi ca o victorie importanta pentru natiune. Maghiarii de atunci au trait ziua de 1 Decembrie ca o pierdere. Eu nu pot afirma ca astazi am avea aceeasi abordare de atunci. Maghiarii au avut asteptari marcate de Proclamatia de la Alba Iulia, prin care s-a promis ca fiecare popor din Ardeal se va instrui in propria limba”, a declarat acesta.

Marko Bela a explicat ca acesta este si motivul pentru care a privit ”cu amaraciune” discutiile legate de legea Educatiei Nationale, proiect care intr-o prima faza prevedea ca minoritatile nationale sa studieze in limba materna Istoria si Geografia Romaniei, fiind insa apoi modificat in Comisia pentru invatamant din Senat, iar aceasta prevedere eliminata.

”Eu privesc disputele noastre pe legea Educatiei cu o anumita amaraciune, fiindca de mult timp ar fi trebuit sa depasim aceste controverse”, a mai spus liderul UDMR.

agerpres

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu