- Publicitate -
Ad imageAd image

Numirea liberalului Calin Bota ca viceprimar, contestata de prefect – Bota a votat hotararea de Consiliu Local prin care a fost numit in functie

Ad imageAd image

Numirea consilierului liberal Calin Bota in executivul Primariei Baia Mare, ca si viceprimar, este contestata chiar de unii dintre colegii sai. Ulterior sedintei de joi, au existat mai multe voci care au sustinut ca procedura de vot a fost incalcata.

Una dintre problemele avute in vedere se refera la faptul ca Bota a participat la votul dat in cazul numirii sale.

Conform Legii 215, privind Administratia Publica Locala, „nu poate lua parte la deliberare si la adoptarea hotararilor consilierul local care, fie personal, fie prin sot, sotie, afini sau rude pana la gradul al patrulea inclusiv, are un interes patrimonial in problema supusa dezbaterilor consiliului local” (art. 46).

Daca avem in vedere faptul ca Bota va fi remunerat pentru noile atributii delegate, la fel ca un viceprimar, atunci exista si un inters patrimonial indiscutabil. De asemenea, legat de procedura de vot, au fost constatate mai multe vicii.

„In primul rand, UDMR nu a respectat procedura votului secret, votand la vedere.

Apoi, sase dintre buletinele de vot, cele ale PDL, au fost luate in calcul dupa incheierea procedurii de vot. Consilierii PDL au dorit sa nu participe la vot, insa s-a insistat sa se completeze buletinele, iar acestea au fost numarate alaturi de celelalte.

In al treilea rand, proiectul de hotarare nu avea avizul comisiei juridice din cadrul Consiliului Local. Toate hotararile trebuie sa treaca prin comisiile de specialitate. Daca se dorea adoptarea unei astfel de hotarari, dupa sedinta ordinara trebuia convocat Consiliul pentru o sedinta cu caracter extraordinar, iar membrii comisiilor sa isi exprime punctul de vedere in plen.

Insa, cel mai grav aspect este acela al unui buletin care a exprimat un vot pentru, ce avea un semn distinctiv. Acesta s-a marcat pentru a se dovedi ca posesorul sau a votat in acel fel”, a declarat consilierul Vasile Vlasin.

Contactat telefonic, Calin Bota a declarat ca nu considera ca a gresit atunci cand a votat hotararea prin care a fost numit viceprimar.

„Am votat, dar nu vad nicio problema in sensul acesta. Votul a fost secret. Puteam sa fiu unul dintre cei cinci care s-au abtinut sau unul din cei sase care a votat impotriva.

Si anterior s-a votat la fel. Cand a fost vorba de Mircea Dolha, Istvan Ludescher sau Zamfir Ciceu. Toti au participat la vot cand a venit vorba de hotarari care i-a privit in mod direct.

Voi analiza Legea 215 si regulamentul de organizare si functionare a Consiliului Local, pentru a vedea daca exista vreun conflict de interese in cazul meu”, a spus Bota.

Prefectul Sandu Bombonel Pocol afirma ca inca nu i-a fost comunicata hotararea adoptata joi, insa, este decis ca dupa primirea actului sa il atace in contencios administrativ sau prin procedura plangerii prealabile, pentru revizuirea hotararii. Acesta are in vedere un alt motiv, diferit de cele prezentate mai sus.

„Din informatiile pe care le am eu si din discutiile pe care le-am avut cu juristii, am constatat ca exista o problema. Avem trei viceprimari, in loc de doi. Directia juridica va analiza hotararea si vom putea ataca actul la insanta sau sa ne folosim de procedura prealabila, solicitand revizuirea sa. Referitor la procedura de vot nu am informatii”, a precizat Sandu Bombonel Pocol.

Contestarea actului nu va avea loc mai devreme de ziua de joi, in prima parte a saptamanii, prefectul fiind plecat la Bucuresti.

Ciprian DRAGOS

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu