- Publicitate -
Ad imageAd image

Comisia de invatamant a Senatului a finalizat raportul la Legea educatiei – Elevii minoritatilor vor studia in limba romana

Ad imageAd image

Membrii Comisiei de invatamant a Senatului au decis luni ca elevii apartinand minoritatilor nationale de la gimnaziu si liceu sa invete Istoria si Geografia in limba romana, au declarat surse parlamentare.

Potrivit sursei citate, conform deciziei Comisiei de invatamant de luni, elevii apartinand minoritatilor nationale ar urma sa invete in aceleasi conditii ca si in actuala Lege a invatamantului.

Vicepresedintele Comisiei de invatamant a Senatului, Ecaterina Andronescu, declara duminica faptul ca raportul comisiei pe proiectul Legii educatiei nationale va fi depus luni la Biroul Permanent al Senatului.

Comisia a decis in cadrul dezbaterilor de duminica asupra proiectului de lege ca invatamantul preuniversitar sa fie structurat pe patru ani invatamant primar, patru gimnazial, plus patru liceal sau scoala profesionala. Astfel, invatamantul obligatoriu va fi de 11 ani cu tot cu grupa pregatitoare de la gradinita, care este obligatorie. MECTS propusese un an clasa pregatitoare, care trebuia sa treaca la scoli, si noua ani de scoala generala plus trei de liceu.

In ceea ce priveste alegerea rectorilor la universitati, aceasta se va face potrivit Cartei universitare, si anume rectorii vor putea fi alesi de Senatul universitar sau prin concurs.

Totodata, daca intr-o universitate o persoana este rector sau decan sau ocupa functie de conducere, nicio alta ruda, pana la rude de gradul al III-lea, nu va putea ocupa o functie care sa fie subordonata primului.

La lucrarile Comisie de invatamant a Senatului au participat in mare parte a timpului la dezbaterile Legii educatiei patru senatori PSD (Ecaterina Andronescu, Doina Silistru, Danut Prunea si Iona Mang), iar din partea PNL, Nicolae Robu si Cristian topescu.

La sedintele comisiei au participat in calitate de invitat presedintele Comisiei de invatamant a Camerei Deputatilor, Cristian Dumitrescu, si vicepresedintele aceleiasi comisii, deputatul Catalin Croitoru.

agerpres

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu