- Publicitate -
Ad imageAd image

Sfidatoarele deplasari pe bani publici – Biblioteca romaneasca din Glasgow, paravan pentru o excursie de grup a consilierilor judeteni

Ad imageAd image

An de criza, buget de austeritate, dar nu si pentru consilierii judeteni. Acestia continua sa se relaxeze pe bani publici, aprobandu-si diverse excursii prin Europa. Ascunse in spatele unor actiuni de promovare a imaginii Maramuresului, cheltuielile cu astfel de escapade au fost trecute la capitolul „nu va bagati, ca nu e treaba voastra cum cheltuim banii judetului”.

Ultima actiune de acest gen a scos in fata inventarea unei biblioteci romanesti, in orasul scotian Glasgow. O initiativa onorabila, am putea spune, daca nu am avea in vedere dedesubturile acestei generozitati a autoritatilor judetului, care au alocat 30 de mii de euro pentru a-i mai bifa o mare realizare pe cartea de vizita a lui Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Judetene „Petre Dulfu”.

Conform acestui proiect, biblioteca din Glasgow va fi dotata cu 4 mii de volume si va functiona in cadrul Parohiei Ortodoxe pastorita de preotul Marcel Oprisan. Deloc intamplator, acesta este un apropiat al consilierului social-democrat Gheorghe Simon, unul dintre beneficiarii excursiei la Glasgow. Iar daca va spunem ca Marcel Oprisan provine tocmai de pe Valea Viseului, deja ati inteles de unde apropierea celor doi.

Si daca tot i-au facut preotului Oprisan o biblioteca la Glasgow, atunci nu trebuie uitata nici doamna preoteasa, care va fi… bibliotecara.

In timp ce copiii mor de frig in centrele de plasament din judet, autoritatile se ingrijesc de fondul de carte al romanilor din Glasgow. Vreo 6 mii la numar, dupa cum spune directorul Teodor Ardelean. Evident, toate au o explicatie. Pentru ca nu degeaba cinci dintre consilierii judeteni se afla pe lista delegatiei la Glasgow, iar acestia sunt exclusiv membri PNL si PSD.

Si acum, hai sa vedem cine merge la Glasgow:

Emil Marinescu, vicepresedintele Consiliului Judetean, inginer minier;
Calin Matei, vicepresedintele Consiliului Judetean, inginer minier;
Anton Rohian, consilier judetean, inginer agronom;
Gheorghe Simon, consilier judetean, inginer;
Teodor Ardelean, consilier judetean, absolvent al facultatii de Istorie – Filosofie.

In afara de directorul Bibliotecii Judetene, ceilalti patru excursionisti isi descopera afinitatile pentru biblioteca sau fond de carte atunci cand mai pica de o deplasare pe banii publici in Glasgow. Si nu numai, pentru ca dupa cele trei zile scotiene, mai urmeaza cateva, petrecute la Londra (si normal, cum sa ajungi in Regatul Marii Britanii si sa nu treci pe la Londra?).

Politic, lucrurile sunt mai mult decat evidente. Gheorghe Simon s-a ingrijit ca prietenul sau Oprisan sa se aleaga cu o biblioteca unde sa lucreze si nevasta-sa ceva, iar asta nu se putea face decat cu acordul lui Teodor Ardelean.

Proiectul pesedisto – liberal a trecut prin plenul CJ, iar Mircea Man a inchis ochii, aproband tacit, fara a emite pretentii la vreun loc pentru excursia de la Glasgow. Astfel, pe lista se regasesc doar reprezentanti PNL si PSD. Astfel, presedintele CJ si-a asigurat votul excursionistilor pentru proiectele care il intereseaza in mod direct.

Cat costa toata deplasarea in Scotia nu intereseaza pe nimeni. Nici macar pe consilierii judeteni. Unii dintre acestia nestiind de unde se vor aloca fondurile.

„Acolo sunt peste 600 de romani. Foarte credinciosi. Nu stiu cine plateste deplasarea. Se vor plati dintr-o banca. In general, acestea se achita din bugetul Consiliului Judetean. Dar Mircea Man nu pleaca”, ne-a spus inginerul agronom Anton Rohian. Daca tot merge pe gratis pana la Glasgow, era de asteptat sa stie macar cati romani sunt acolo. Dar de ce?

„Asta e subiectul, cat costa deplasarea? Intrebati-ne ce facem la Glasgow. Eu nu sunt adeptul plecarilor in strainatate. Dar merg consilierii judeteni care au contribuit la fondul de carte. Si de data aceasta se impune. Deplasarea se face din banii CJ-ului.

Preotul din Glasgow este din zona lui Ghita Simon. Se cunosc, da. Si el cu Tedi au fost principalii promotori ai proiectului.

Nu ma asteptam de la voi la asa ceva. Chiar asteptam sa zica lumea ca am facut si noi ceva. Nu a fost nimic ascuns. Se face un element bun, concret. Cand lasi asa dupa tine, nu stiu cat e de important ca se cheltuiesc 2-3 mii de euro si se terfeleste totul cu o poveste de asta”, a declarat Calin Matei.

„In Glasgow sunt aproximativ 6 – 6.500 romani. Alte autoritati vorbesc de 27 – 30.000. E un oras concentric. Multi nici nu sunt inregistrati. Costurile de deplasare pentru mine sunt suportate de Biblioteca Judeteana. Imi asigur deplasarea ca bugetar. Dar nu va pot da o suma, pentru ca nu mai stiu acum.

Pentru ceilalti consilieri judeteni, cheltuielile vor fi suportate de CJ. Nu stiu ce suma a fost alocata. Si nici daca as sti nu as spune, pentru ca e problema lor”, a afirmat Teodor Ardelean.

„Nu stiu cat costa. Nu m-am interesat. E o diurna de 25-30 euro, plus transportul si cazarea. Vom pleca din Budapesta, pentru ca nu este legatura directa decat din Ungaria sau de la Bucuresti. Ultima data cand am stat in Anglia, s-a platit 60 de lire pentru o noapte”, si-a amintit Emil Marinescu.

Pentru cei patru consilieri judeteni, Glasgow inseamna un singur lucru: o excursie pe gratis. Teodor Ardelean e ceva mai castigat. La sfarsitul anului, cand ne va prezenta realizarile in fruntea Bibliotecii, va aminti si episodul Glasgow, ca si cum ar fi scos banii din propriul buzunar si nu din cel al CJ-ului.

Sejur placut la Glasgow!

Vom reveni cu detalii privind costurile deplasarii, imediat ce oficialii CJ vor afla care a fost bugetul alocat acestei excursii. Deocamdata, solicitarea noastra este in lucru.

Ciprian DRAGOS

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu