- Publicitate -
Ad imageAd image

AH1N1 se intoarce: Ministrul Sanatatii a anuntat un caz cu gripa porcina la un copil din Calarasi

Ad imageAd image

Ministrul Sanatatii, Cseke Attila, a anuntat in conferinta de presa de joi ca s-a inregistrat un caz cu gripa porcina la un copil de trei ani din Calarasi, insa cazul nu este grav, copilul fiind tratat acasa cu simptomatice.

Cazul nu a necesitat internare iar parintii copilului nu sunt afectati, a precizat ministrul.

„Sursa de la care s-a imbolnavit copilul nu se cunoaste, probabil de la rude sau de la cei cu care a venit in contact”, a declarat, la randul sau, prof. dr. Molnar Geza, consilier al ministrului.

El a explicat ca pana in acest moment in Romania nu au fost inregistrate multe cazuri. La nivel european numarul cazurilor cu gripa AH1N1 a fost de 39 iar in Romania s-a inregistrat al 40-lea caz.

Prof. dr. Molnar Geza a mai spus ca se presupune ca in acest an dominant va fi virusul H3N2, care se asteapta sa evolueze in Europa in decembrie-ianuarie, iar cazurile cu H1N1 vor fi sporadice.

O situatia ingrijoratoare sunt insa cazurile de rujeola, primul caz pornind de la Pascani si raspandindu-se la Galati, in Maramures si iar in sudul Moldovei si in Bucuresti (1 caz). in total sunt 66 de cazuri confirmate din 84 de suspiciuni, la toate grupele de varsta. Boala are o specificitate majoritara in comunitatile de romi si in comunitati in care fie nu s-a facut vaccinarea, fie sunt sub varsta de vaccinare.

La Pascani a fost inregistrat un deces cauzat de rujeola iar celelalte cazuri sunt bine, multe fiind externate.

In ceea ce priveste campania de vaccinare impotriva gripei sezoniere, din cele 1.300.000 de vaccinuri distribuite pana la 8 noiembrie s-au efectuat 446.204 vaccinari, din care 213.704, adica 47,8 la suta, la persoane de peste 65 de ani, a mai anuntat ministrul Sanatatii.

agerpres

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu